Paddenstoel is 100 jaar

22 februari 2019

Gisteren, 21 februari, bestond de paddenstoel honderd jaar. Honderd jaar geleden werden de eerste paddenstoelen geplaatst op de hei bij Laren. Een aantal ANWB-bestuurders testte die dag welk model wegwijzer voor recreatieve fietspaden het meest geschikt zou zijn.

Vandaag de dag wijzen duizenden paddenstoelen fietsers en wandelaars nog steeds de weg.  De nummers op de padenstoelen en de plaatsaanduidingen blijken ook in de tijden van knooproutes en GPS nog steeds in een behoefte voorzien. ‘Zonder de paddenstoelen was ik verdwaald’, hoor je nog steeds vaak.  De paddenstoel is levend ANWB-erfgoed, al berust het beheer tegenwoordig bij de Nationale Bewegwijzeringsdienst.  

Voor manager Beïnvloeding&Experts Jurn Hageman en verenigingshistoricus Hans Buiter was het honderdjarig bestaan een goede aanleiding om bij de eerste geplaatste paddenstoel het glas te heffen en een stukje taart te eten. Het feest wordt op 16 april voortgezet, dan wordt in de Rotonde van het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag een tentoonstelling geopend over de paddenstoel en de toekomst van de bewegwijzering voor fietsers.