Zet je licht aan!

26 november 2019

Vrijwilligers hielpen door het hele land met de controle op goede verlichting.

Fietsverlichtingsactie in Den Haag

De wethouder benadrukte het grote belang van werkende lampjes. 'Met goede fietsverlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden namelijk met twintig procent af.' Belangrijk, constateert hij om dat fietsers vaak kwetsbaar zijn bij een ongeluk. 'Juist in deze dagen, als het 's morgens later licht en al zo vroeg donker wordt, is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor overige weggebruikers. Fietsen zonder licht is levensgevaarlijk.' Gemeente Den Haag deelde groen-gele fietslampjes uit. Dit was onderdeel van de campagne van onder meer ANWB, politie en de Haagse fietsenstallingen om mensen aan te sporen hun fietsverlichting aan te zetten. Er werden ook posters opgehangen en sjablonen op de weg geschilderd met de tag ‘Zet je licht aan’.

Fietsverlichtingsactie hockeyvereniging Oranje-Rood en provincie Noord-Brabant

Op maandagavond 28 oktober sprak directeur Merk en Leden Marga de Jager een grote groep hockeyspelers van Oranje-Rood toe in Eindhoven. ‘Zorg dat je je licht aan doet als je ’s avonds naar de sportclub rijdt of als je weer naar huis fietst’. Ook verkeersveiligheidsgedeputeerde Renze Bergsma, voorzitter van de hockeyclub Pieter Jansen en Nederlands elftal hockeyer Mink van de Weerden spraken de sporters toe over het belang van goede fietsverlichting. Buiten bij de fietsenstalling stonden vier ANWB vrijwilligers fietslampen te controleren en waar nodig te repareren. Natuurlijk werd er ook op verschillende plaatsen de tag ‘Zet je licht aan’ gespoten om aandacht te vragen een verlichte fiets in het donker.

Lees meer

Acties in Noord Nederland

De wijkagenten en de brandweerposten van Friesland, Groningen en Drenthe hebben ons geholpen met de fietsverlichtingsactie. Ze zijn volop bezig de tag ‘Zet je licht aan!’ op allerlei strategische plekken in hun buurt te plaatsen. Samen met Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond Friesland hebben ze daarnaast gezamenlijke fietsverlichtingsacties gehouden. Op 17 oktober stonden ANWB vrijwilligers samen met alle partijen op verschillende plaatsen in Drenthe en in Leeuwarden om fietsers te wijzen op het hebben van goede verlichting. Maandag 28 oktober stonden vrijwilligers op zes locaties in de provincie Groningen. Samen maken we Nederland weer een stukje veiliger.