ANWB vrijwilligers testen elektrische fietsen

31 oktober 2018

Op de laatste woensdag in oktober kwamen 20 ANWB vrijwilligers naar Wassenaar om e-bikes te testen. Allemaal nieuwe modellen van 2019.  De vrijwilligers hebben deze dag zo’n 660 testkilometers afgelegd. Hun bevindingen verschijnen binnenkort op anwb.nl.

Op de laatste woensdag in oktober kwamen 20 ANWB vrijwilligers naar Paviljoen De Klip in Wassenaar om e-bikes te testen. Er waren 11 verschillende fietsen beschikbaar, allemaal nieuwe modellen van 2019. Omdat nog niet alle fabrikanten de modellen van 2019 paraat hebben, kon er e-bikes van vier merken worden getest voor het platform ANWB Fiets Select. Hierdoor kunnen leden op deze website via de keuzehulp de e-bike selecteren die het beste bij hun behoefte past. ANWB Fiets Select is de enige website waar de reviewers met naam/foto worden vermeld en dat maakt deze website uniek. Het was prachtig weer en de vrijwilligers hadden ‘er zin in’. Een korte uitleg aan de deelnemers was voldoende om de e-bikes aan een gebruikstest te onderwerpen.

Na ieder parcours het testrapport

Elke deelnemer mocht elk beschikbaar model testen en na afloop van de testrit, die over een parcours van ongeveer 3 kilometer liep, moest een ‘testrapport’ worden ingevuld: hoe reed de fiets; Wat vonden de deelnemers er van; Wat was prettig aan de fiets, wat viel tegen; waren zo de vragen die moesten worden beantwoord. Het parcours was gevarieerd, met hoogteverschillen en diverse soorten bestrating.

Bevindingen van deelnemers

Vrijwilliger Marit v.d. Heide heeft zelf nog geen e-bike, maar deelname aan deze test was een mogelijkheid om zich te oriënteren op eventuele aanschaf er van. De Cortina vond zij een matige fiets, kleinste ondersteuning had geen effect, de bediening was matig. Een e-bike met een voormotor zou deze tester zelf niet kopen. Het is toch een hele investering.

Karin van der Spek uit Monster deed ook mee aan deze test om eventueel volgend jaar zelf een e-bike aan te schaffen. Zij vond het fijn om hier diverse modellen te kunnen testen, zodat ze zich een beeld kan vormen. Ze is stellig van plan om een eventuele volgende keer wéér mee te doen, want dit was een leuke ervaring, en een mooie gelegenheid om voor later een juiste keuze te maken.

Yolande Verschuren heeft zelf een e-bike van een Duits merk, en kon een goede vergelijking maken met diverse modellen. Zij vond de e-bike van Stella Tracking voor wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding goed, maar de hoge instap een nadeel. Deze dag vond zij nuttig om ook als ‘ervaringsdeskundige’ e-bikes te testen. Zelf fietst ze ca. 5000 km per jaar. Wel vond ze de verhouding van merken wat scheef met 5 fietsen van één merk. Het te fietsen parcours vond ze prachtig.

Ook Jan Moleman (Hoofddorp) was naar Wassenaar gekomen. De oproep op de website van ANWB heeft hem hier naar toe gebracht. Op de fietsen van Amslod had hij de opmerking dat hij veel moest schakelen. Wel vond hij dit een stabiele fiets. Zelf heeft hij de (Zwitserse) Flyer e-bike, die hij 2 jaar geleden heeft gekocht. Ruim 3000 kilometer heeft hij, vooral recreatief, op zijn e-bike gereden. Hij doet vaak aan fiets-4-daagses mee, die door heel Nederland worden georganiseerd.

De vrijwilligers hebben deze dag zo’n 660 testkilometers afgelegd. Hun bevindingen verschijnen binnenkort op www.anwb.nl/fietsselect.

E-bike testen in 2019

In het voorjaar worden er meerdere e-bike testen georganiseerd. Niet alleen voor ANWB Fiets Select, maar ook voor een groot onderzoek van de Kampioen. Houd anwb.nl/vrijwilligers in de gaten voor data en de mogelijkheid om aan te melden voor deze testen.