Maak kennis met de ANWB monumentor

 Het Mentorkorps begon indertijd met de invoering van de kampeerpaspoorten, maar er kwamen steeds meer taken bij.

Door Marjan van der Linden, vrijwilliger webredactie
Foto's: Peter Spleet

Ik ben te gast bij Peter Spleet in Oosterhout. Hij en zijn vrouw Ditie zijn al ruim 35 jaar vrijwilliger bij de ANWB. Het Mentorkorps begon indertijd met de invoering van de kampeerpaspoorten, maar er kwamen steeds meer taken bij. Het is te veel om op te noemen wat zij als vrijwilligers in al die jaren voor de ANWB hebben gedaan.

Momenteel is Peter monumentor. Hij onderhoudt en repareert de borden van de ANWB die op monumenten zijn geplaatst. Eerst krijgt hij een melding van de afdeling Bewegwijzering dat een bord niet meer in goede staat is. Met zijn vrouw gaat hij erop uit. Ter plekke maakt Ditie het bord schoon en spuit het in met een middel waar anti-alg in zit. Vaak gaat de verf dan uit de letters. Is dat bij veel letters het geval dan nemen ze het bord mee naar huis. Dan begint het echte priegelwerk voor Peter: met een klein mesje gaat hij eerst de resterende verf uit de letters krabben om ze daarna met acrylverf te bewerken. De borden zijn van kunststof en hij gebruikt dan ook speciale verf die goed hecht. Soms moet hij een letter wel drie keer doen; de verf moet goed indrogen.

Omdat het zo’n priegelwerk is, doet Peter soms 1 à 2 regels per dag. Alle letters moeten er weer perfect uitzien. Als de borden op huizen zijn geplaatst, kunnen de bewoners de borden schoonhouden of waarschuwen Peter. Hij krijgt vaak leuke opmerkingen als hij bezig is met een bord. Ook waarschuwt hij de bewoners als hij een bord mee naar huis neemt door middel van een briefje in de bus als er niemand thuis is.

Meestal werkt hij in de regio Zuidwest Nederland. Zo moet hij op een dag naar Nieuwpoort (bij Schoonhoven in de buurt) om daar 21 borden te restaureren. Hij gaat met zijn camper er naar toe en in zijn camper is hij aan het werk gegaan. Een dag of 3 is hij met de camper heen en weer gereden. Toen alles klaar was zijn de borden weer aan de muren bevestigd met speciale bouten. Ditie helpt hem daarbij en zij smeert ze tot slot in met teakolie.

Op een dag moet hij naar Borssele om het bord van de molen te repareren. Maar nergens is het bord te vinden. Waar woont de molenaar? En zo start er een heuse speurtocht naar de molenaar en het bord. Wat bleek, de molen was geheel gerestaureerd en het bord lag ergens in de molen. Van de molenaar krijgt hij later een zak meel mee en groente uit de moestuin. Bij terugkeer krijgt Peter en zijn gezin een rondleiding in de molen. Zo wordt hij altijd leuk ontvangen en ontmoet veel mensen en dat maakt het werk zo leuk.

Tot slot ga ik na dit gezellige interview even het centrum van Oosterhout in en vind daar enkele borden. Wel apart eigenlijk dat Peter nog nooit een bord in Oosterhout onderhanden heeft genomen, zoals hij mij vertelde.