Een bijzondere energieke ANWB dag bij de Oosterscheldekering

Vrijwilligers is beeld

In samenwerking met Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en enkele autodealers heeft de ANWB op zaterdag 29 september een dag georganiseerd, die in het teken staat van duurzaamheid. Rond 11.00 krijgt de Gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Harry van der Maas, het woord van Janique Huijbregts van de ANWB, waarmee deze dag wordt geopend. De elektrische auto is de stap naar duurzame mobiliteit. Zoals hij zo mooi zegt: “het is eb met elektrisch rijden, maar het moet vloed worden”.

Wat werd er georganiseerd?

  • Een proefrit in een elektrische auto naar keuze;
  • Een rondleiding in het Topshuis o.l.v. Martin van der Plas van Rijkswaterstaat  met daarbij twee interessante films over energie uit de kracht van het water;
  • Voorlichting over windenergie en een windmolen bezoeken;
  • Het bekijken van livebeelden van de Delta, gemaakt door de Drone van de ANWB;
  • Aanwezigheid van de Wegenwacht.

De organisatie van deze dag ligt in handen van de heer De Bakker, coördinator Elektrisch Rijden en Janique Huijbregts regiomanager Zuid van de ANWB. Tien vrijwilligers begeleiden de ritten in de auto’s; 63 mensen hebben zich aangemeld om een rit te maken. Wat wel bijzonder is dat onder de overige vrijwilligers ook bondsraadsleden, mentoren en consuls zijn die deze dag meehelpen.

Topshuis

Eerst krijgen we een interessante voorlichting in het Topshuis, waar op de 3e verdieping de schuiven worden bediend van de Oosterscheldekering. Helaas mogen we daar niet kijken, vanwege veiligheidsvoorschriften. Ook zien wij daar de films, vooral de film over turbines die kracht uit het water halen is zeer leerzaam.

Proefrit

Ik spreek Jan van der Kooy die bij alle evenementen van elektrisch rijden als vrijwilliger aanwezig is geweest. Het doel is leden enthousiast maken voor het elektrisch rijden; het doel is niet de commercie. We gaan een ritje maken in een Renault Zoe onder begeleiding van Theo. De auto heeft een automaat, waar de bestuurder Bas even aan moet wennen. De acceleratie is uitstekend en het rijden vindt hij fantastisch. Later hoor ik alleen maar positieve en enthousiaste berichten. We kunnen alles te weten komen over de kilometerkosten, de actieradius en zien de accu die behoorlijk groot is in vergelijking met bijvoorbeeld die van een elektrische fiets. Helaas kan de auto geen caravan trekken, maar een fietsenrek kan er wel op, mits er ruimte is voor een trekhaak.

Windenergie

Ik bezoek de windmolen, helaas kan ik niet naar boven, toch kan ik zien hoe hoog deze is. Tot slot zijn beelden te zien van de Drone van de ANWB. De piloot heeft een vliegbrevet nodig en moet vlieguren maken. De Drone kan o.a. worden ingezet om medicijnen te brengen naar de Waddeneilanden. De Drone wordt nu ingezet bij alle evenementen van de ANWB.
Al met al is het een heel leerzame dag geweest met prachtig weer.

Door: Marjan van der Linden
Vrijwilliger webredactie ANWB