Autopraatjes

Praktijkverhalen uit onze ANWB AutoMaatje-locaties

Bij ANWB AutoMaatje rijden buurtgenoten minder mobiele buurtgenoten met hun eigen vervoer tegen een geringe onkostenvergoeding. De ouders van Jolanda de Ridder (51) uit Achterveld, kunnen zo zelfstandig eropuit blijven gaan en Jolanda hoeft zich geen zorgen meer te maken over de mobiliteit van haar ouders.

“Het geeft mij veel vertrouwen dat mijn ouders met ANWB AutoMaatje kunnen rijden, dan weet je dat ze in goede handen zijn. Op die manier blijven mijn ouders onafhankelijk en kunnen ze zelfstandig op pad gaan.

Automaatje voorkomt sociaal isolement
Mijn ouders zijn beiden in de tachtig en rijden al zo’n drie jaar met ANWB AutoMaatje in Achterveld. Toen mijn vader slecht ter been werd en hij niet meer zelf kon autorijden, raakten mijn ouders echt onthand en in een sociaal isolement. We hebben een grote familie, maar veel familieleden wonen in de omliggende dorpen en daar konden mijn ouders nu niet meer zelf naar toe rijden. Ik en mijn twee broers doen wat we kunnen, maar onze ouders willen ook niet te veel van ons vragen.  

Met ANWB AutoMaatje maken ze nu bijvoorbeeld ritjes naar verjaardagen, winkels en de ouderengym. Ik vind het echt geweldig dat de ANWB dit doet, heel sympathiek. ANWB AutoMaatje gaat echt over mensen, oog voor elkaar, heel mooi dat de ANWB dit mogelijk maakt.” 

(7  mei 2019)

Autopraatjes uit Helmond

De LEVgroep organiseert regelmatig een frietavond voor mensen die eenzaam zijn. ANWB AutoMaatje zorgt voor het vervoer. Een van de AutoMaatjes wil erg graag worden gevraagd om te rijden. Hij is alleenstaand en heeft weinig sociale contacten. Hij blijft ook altijd op de frietavond mee eten. Hij zegt: thuis zit ik ook maar alleen en nou hoef ik niet te koken. Er worden ook lunches georganiseerd waar deze vrijwilliger dan niet alleen het vervoer voor verzorgt, maar waar hij ook graag bij aansluit. 

Bij de activiteiten die LEVgroep organiseert voor o.a. alleenstaande ouderen, wordt door ANWB AutoMaatje het vervoer verzorgd. Een actieve inwoner van Helmond wilde graag iets doen voor eenzame medehelmonders. Hij heeft samen met zijn vrouw een Kerstdiner georganiseerd bij hem thuis. De LEVgroep heeft hiervoor de deelnemers geworven. Ook is aan de vrijwilligers van ANWB AutoMaatje gevraagd of er iemand voor het vervoer wilde zorgen. Het diner was op tweede kerstdag. Een AutoMaatje dat zelf eenzaam is, heeft de deelnemers vervoerd en zelf ook meegegeten. Een zeer geslaagde avond!

(1 april 2019)

Een mooi verhaal uit Achterveld

Een mevrouw uit Brabant belt of wij vanuit Achterveld haar moeder naar de bridge willen brengen. Zij is 94 jaar en komt uit Amersfoort, zij vind het bridge nog zo leuk, en ze is er even uit. Na veel wikken en wegen hebben we dat gedaan, de kinderen wonen te ver weg!

Het is 14 kilometer naar die mevrouw toe en 2 kilometer naar de kerk waar de bridge is. De € 0,30 per kilometer is geen probleem. De chauffeur haalt mevrouw op en zij is zo blij als een klein hondje! In de auto hele gesprekken over haar leven en haar kinderen.

Ze wonen ver weg en komen maar af en toe langs. Of de chauffeur niet zo hard wil rijden! 'Bent u dan bang in de auto', vraagt de chauffeur. 'Nee', zegt mevrouw. 'Als u zo hard rijdt, zijn we er zo snel en ik vind het kletsen zo leuk met u.'

Het was een hele gezellige mevrouw en op de terugweg mocht de chauffeur nog mee naar binnen om koffie te drinken.

(1 maart 2019)

Naar de kapper

Mevrouw Megens, deelnemer (90)

Rijdt vaak met ANWB AutoMaatje naar: de kapper (iedere week).

“Mijn kinderen werken allemaal. Ik zie ze nog genoeg hoor, maar voor de dagelijkse zaken als de kapper ben ik toch aangewezen op andere vormen van vervoer. De vrijwilligers zijn stuk voor stuk heel lief en behulpzaam, iedereen zet zich met hard en ziel in. We hebben het onderweg over van alles en nog wat, vaak is het ritje veel te kort joh! Met rollator kom ik niet verder dan de straat verderop, met scootmobiel ga ik er ook nog wel eens uit, maar ANWB AutoMaatje is een mooi sociaal gebeuren, zo kom ik nog eens ergens! Echt een geweldige hulp en nog gezellig ook. Ik praat praat zelf ook veel hoor, ik kom uit een groot gezin, we waren met negen kinderen thuis. De meeste ritjes maak ik met ANWB AutoMaatje naar de kapper. Ja, daar zat ik dus vorige week, zegt de kapper iets over mijn grijze haren, toen zei ik: tsja, hoe grijzer hoe wijzer! Zo!” 

Henriette Swinkels, vrijwilliger (66)

“Toen ik gestopt ben met werken, wilde ik er zijn voor mijn negen kleinkinderen, maar ik wilde ook iets ernaast blijven doen. Toen heb ik me ingeschreven voor ANWB AutoMaatje en mijn man ook. Die is ook zo enthousiast over dit programma. Je krijgt er gewoon energie van! Je komt met leuke verhalen thuis, het is echt heel dankbaar werk! Mevrouw Megens en ik kenden elkaar niet voor ANWB AutoMaatje, je krijg er veel nieuwe contacten bij en we praten onderweg heel veel. Soms rijd ik pardoes een adres voorbij, omdat we zo geanimeerd zitten te kletsen! Ik vind het ook heel fijn, dat je zelf kunt aangeven wanneer je kunt rijden. Het is heel flexibel, zo kun je ook je handen vrij houden voor andere zaken.” 

(1 februari 2019)