ANWB AutoMaatje nieuws

ANWB AutoMaatje en de fiscus

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld hoe het nu eigenlijk zit met de kilometerprijs van € 0.30 in relatie tot de fiscus. Ter geruststelling: Voor de belastingdienst wordt de € 0.30 per km niet als een vrijwilligersvergoeding gezien, maar als een vergoeding voor gemaakte kosten. 

Op de website van de belastingdienst wordt het volgende gezegd: “Vergoeding voor gemaakte kosten. Krijgt u alleen een vergoeding voor gemaakte kosten? Dan is deze vergoeding niet belast. Vergoedingen voor de kosten die u hebt gemaakt, zijn onder meer vergoedingen voor de gemaakte reiskosten. Of voor de kosten van papier, postzegels en dergelijke. Als u bijvoorbeeld voor het vrijwilligerswerk reist met uw eigen auto, dan mag de organisatie (lees deelnemer(ster) u een kilometervergoeding geven. Deze vergoeding mag kostendekkend zijn. Voor uw auto is dat de gemiddelde kilometerprijs waarvoor u rijdt. De kilometervergoeding mag dus meer bedragen dan de grens van € 0,19 per kilometer die voor werknemers in loondienst geldt.”

Bedankt voor het stemmen!

ANWB AutoMaatje is tweede geworden in de publieksstemming voor de Appeltjes van Oranje. Inmiddels is ook de finaledag van de Appeltjes van Oranje in Utrecht geweest waar het AutoMaatje team een heel mooie pitch heeft neergezet. Helaas heeft de jury van het oranjefonds de voorkeur gegeven aan andere mooie vrijwilligersprojecten om door te gaan naar de volgende ronde. 

Wij feliciteren deze projecten en voelen ons zelf ook winnaar met zoveel stemmen en mooie vrijwilligers! Jullie zijn onze oogappels, kanjers! Samen komen we er wel. Jullie hebben ANWB AutoMaatje goed op de kaart gezet. Bedankt!

Pilots in ontwikkeling

Samen komen we er wel:

  • Samen kunnen we meer
  • Samen een frisse neus halen
  • Keep them rolling

Samen kunnen we meer
In veel plaatsen zijn er talloze activiteiten die gericht zijn op ouderen, minder mobiele mensen of om te zorgen dat mensen elkaar weer ontmoeten. Denk aan eettafels, spelletjesmiddagen, presentaties, voorstellingen, leesttafels in bibliotheken, workshops etc. Vaak ontzettend leuk maar in het algemeen bereiken ze sociaal actieve en mobiele mensen en missen ze dus juist de groep waar ze zich op richten.

Vaak is de vraag: Hoe bereiken we de mensen die nu thuis zitten? Hoe verlagen we de drempelvrees om er de eerste keer naar toe te gaan? Hoe komen minder-mobiele mensen bij de activiteiten? En dan ben je als lokaal AutoMaatje een natuurlijke partner: Jullie kennen en bereiken veel minder-mobiele mensen in jullie gemeente. Kunnen mensen individueel uitnodigen of wijzen op iets wat voor die deelnemer interessant is. We kunnen de drempel verlagen doordat een AutoMaatje de eerste keer niet alleen brengt, maar ook meegaat. Hierdoor wordt iedereen extra blij:

  • Deelnemers gaan meer uit.
  • Bezoekers en vrijwilligers van de activiteiten worden gewezen op AutoMaatje.
  • Zowel lokale activiteiten en AutoMaatje worden nog beter benut en waardevoller voor de gemeenschap en gemeente door samenwerking.

Een aantal van jullie heeft lokaal al een aantal mooie samenwerkingen opgezet. Laat ons vooral weten wat wel en wat niet werkt, dan kunnen we die kennis delen. Landelijk gaan we dat ook extra stimuleren. Vanuit die gedachte gaan we met Resto van Harte die in meerdere plaatsen een eettafel heeft kijken naar samenwerking.

Samen een frisse neus halen
ANWB, KBO Brabant en Brabantse natuurpoorten organiseren uitjes en wandelingen. Die waren altijd gericht op mobiele mensen. Dit jaar willen we ook minder-mobiele mensen een frisse neus laten halen en laten genieten van de natuur.

Als je altijd thuis zit is een uurtje op een mooie plek in de natuur, onthaald worden met koffie en een verhaal over de natuur ook mogelijk. Kun je wel wat lopen, dan is een korte wandeling over een rollatorpad door het bos ook fantastisch. Dit jaar willen we met een aantal van jullie uit Brabant dat uitproberen. En daar zo’n mooi voorbeeld van maken dat elk natuurgebied in Nederland,  is samenwerking met AutoMaatje ook af en toe minder mobiele mensen een frisse neus wil aanbieden.
 

Rollatorcheck: keep on rolling
Aan 75 % van alle rollators mankeert veel. Dat leidt tot veel ongevallen, met alle ellende van dien. Als ANWB houden we daarom periodiek met repair cafés en ANWB vrijwilligers een ANWB Rollatorcheck. 
We controleren en repareren rollators en geven tips hoe je veilig stoepen op en af rijdt etc.
Die worden gehouden in verzorgingstehuizen, want daar wonen veel mensen met rollators. Maar mensen die daar niet wonen, kunnen niet meedoen. Nu is het idee om dit te koppelen met AutoMaatje, zodat mensen die verder weg wonen ook hun rollator kunnen laten checken. En zo leren ze meteen AutoMaatje kennen. We gaan dit in Midden Drenthe uittesten en zullen daarna alle kennis met jullie delen.

Vier nieuwe AutoMaatje-locaties

2019 is nog maar net onderweg en nu al mogen we vier (!) nieuwe locaties welkom heten in ons landelijke ANWB AutoMaatje netwerk: Loon op Zand, Lopik, Uithoorn en Dongen. 

Zoals altijd waren de ANWB AutoMaatje openingen een feestelijke gebeurtenis. In Loon op Zand stond ANWB AutoMaatje op de knusse lokale markt, in Lopik reden we (bijna) de eerste rit met sneeuwkettingen, in Uithoorn was ook de ANWB directeur Merk en Leden Marga de Jager aanwezig en in Dongen was er …….. Zo is iedere ANWB AutoMaatje opening altijd een mooi feestelijk begin voor alle deelnemers en vrijwilligers. We wensen iedereen bij de nieuwe ANWB AutoMaatje locaties veel mooie ritten en ontmoetingen toe!