Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

30.000 leerlingen een gratis fietshelm

Elk kind veilig op de fiets, daar gaan we voor bij de ANWB. Om echt goed te leren fietsen moeten kinderen meters maken in het verkeer. Het liefst zo veilig mogelijk. Omdat het aantal verkeersslachtoffers nog steeds toeneemt onder jonge, onervaren fietsers heeft de ANWB het project in 2019 mede opgestart. Het project maakt zich sterk om de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers te verbeteren en het dragen van een fietshelm te stimuleren. Dit doen we onder andere door fietshelmen uit te delen aan leerlingen uit groep 3 en 4, die meedoen aan de verkeerslessen van ANWB Streetwise.

Startschot

Op 3 april 2019 gaven voormalig ANWB CEO Frits van Bruggen en Edwin van der Sar (Edwin van der Sar Foundation) het startschot voor de campagne ‘Veilig Fietsen naar School’. De kinderen van de Doetinchemse basisschool Hogenkamp kregen na hun verkeersles als eerste een fietshelm uitgedeeld.

Intussen zijn er al 30.000 fietshelmen uitgedeeld aan leerlingen in Overijssel, Gelderland, regio Zuidplas, regio Amsterdam en in Friesland.

Op 2 juni 2023 werd de 30.000e fietshelm uitgereikt op OBS De Blinker in Bolsward. Hierbij waren aanwezig: Sipke van der Meulen (Provincie Fryslân), Jeroen Poos (Traumachirurg MCL) en Sébastiaan Laarman (Manager Maatschappelijke Projecten bij de ANWB). Er werden helmen uitgedeeld aan de leerlingen van groep 3 en 4.

Lees hier het hele persbericht

De cijfers liegen er niet om

Het CBS liet eerder weten dat er sinds 2017 voor het eerst meer dodelijke verkeersslachtoffers op de fiets, dan in de auto waren. 206 fietsers kwamen dat jaar om. Zeventien meer dan het jaar ervoor en daarmee het hoogste aantal in tien jaar. Daarnaast toonden de cijfers aan dat een derde van de fietsers die ernstig gewond raken, hoofd- of hersenletsel hebben. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) publiceerde in 2019 een onderzoek waarin naar voren komt dat er een afname plaatsvindt van circa 200 jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden als een fietshelm wordt gedragen. Reden voor de ANWB en de Edwin van der Sar Foundation om hun handen in elkaar te slaan.
 

Voor ieder kind een unieke en persoonlijke helm

De leerlingen uit de groepen 3 en 4 krijgen, onder leiding van speciaal opgeleide instructeurs van de ANWB, verkeerseducatie in de klas. Daarbij krijgen ze een eigen helm uitgereikt. Er is daarbij aandacht voor het stimuleren van helmgebruik en leerlingen praten mee over de voordelen van de helm.

Educatie en voorlichting ouders

De ouders vormen ook een belangrijke doelgroep voor dit project, gezien hun invloed op het gedrag en perceptie van kinderen. Door de auto te laten staan en als begeleider, samen met hun kinderen, op de fiets veilig naar school te komen.

ANWB is vóór het dragen van een helm,
maar op basis van vrijwilligheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat een fietshelm de gevolgen van een ongeval kan verminderen. Zo zal het hoofdletsel minder ernstig zijn als je valt. De ANWB is dan ook voor het dragen van een fietshelm, maar wel op basis van vrijwilligheid. Door het project ‘Veilig Fietsen naar School’ helpt de ANWB mee het aantal fietsverkeersslachtoffers te verminderen. Zodat letsel voorkomen wordt en fietsen plezier blijft.
Meer informatie over fietshelmen

ANWB Streetwise

Wil je meer weten over ANWB Streetwise of heb je als school interesse om deel te nemen aan het programma Streetwise en de kinderen van groepen 3 en 4 van fietshelmen te voorzien? Neem dan contact op met ANWB Streetwise
 

Advies en informatie 

Gratis deskundig en onafhankelijk advies op het gebied van bereikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, slimme mobiliteit, en toerisme en recreatie.

Belangenbehartiging 

Of het nu gaat om mobiliteit of vrije tijd en vakantie: wij zetten ons in voor wat jij belangrijk vindt en laten jouw stem horen bij de politiek in de regio, Den Haag en Brussel.

Ledenvoordeel 

Als ANWB-lid profiteer je van korting in de winkel, op dagjes uit en geniet je van extra's op vakantie. En soms geldt: hoe langer lid, hoe meer voordeel.