Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elk kind toegang tot een ANWB Verkeersplein

Daar werken we aan bij ANWB. Help je mee?

Ja, ik wil meer informatie 

Oefenen in de veilige omgeving van school

Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen meters maken. Uit recent ANWB-onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de leraren en weggebruikers de indruk hebben dat kinderen minder veilig door het verkeer bewegen als gevolg van afgenomen fietsvaardigheden en gebrek aan verkeersinzicht. Kinderen fietsen steeds minder. En dat terwijl kinderen die praktijkervaring opdoen, zich eerder bewust zijn van de gevaren in het verkeer en dus ook sneller zelfstandig naar school kunnen. Een ANWB Verkeersplein helpt.

 

ANWB Verkeerspleinen

 

Meer bewust van het verkeer in een veilige omgeving

'Een verkeersplein maakt leerlingen op een veilige manier bewust van het verkeer en zorgt ervoor dat zij zelfverzekerder worden. En dit hoeft dan niet in het drukke, onoverzichtelijke verkeer rondom de school', vertelt Laura Moesbergen, lid van de ouderraad. 'Ook de kinderen uit de aangrenzende woonwijken kunnen gebruik maken van het verkeersplein. (CBS Oud Zandbergen)

 

Kinderen zelfredzaam maken

'Onze school is enorm geholpen met het ANWB verkeersplein', vertelt Rob van Zonneveld, directeur van 'De Meerpaal'.'De school staat aan een drukke weg, de parkeerstroken zijn bijna altijd vol en er is geen zebrapad in de buurt. Kortom, de verkeersveiligheid rondom onze school is slecht. We willen de kinderen zo zelfredzaam mogelijk maken in het verkeer'.

 

Drukke stad met onveilige verkeerssituaties

"Almelo is een drukke stad met enkele onveilige verkeerssituaties waar veel ongelukken voorkomen. We willen onze leerlingen namelijk goed voorbereiden op de afstanden die ze moeten afleggen naar de middelbare school", vertelt Rutger Sibma, directeur bij de basisschool. "Met een verkeersplein op school kunnen wij al van jongs af aan starten met het begeleiden en uitleggen van verkeerssituaties aan kinderen". (CBS de Huve)

Een ANWB Verkeersplein helpt

Een ANWB Verkeersplein helpt bij het vergroten van het verkeersinzicht en het verbeteren van de fietsvaardigheden van kinderen. Kinderen krijgen de kans om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Ze verbeteren hun fietsvaardigheden en verkeerskennis, waardoor ze straks veilig op pad kunnen gaan. De ANWB zet zich actief in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit kunnen we alleen samen. Onze ambitie is om elk kind toegang te geven tot een ANWB Verkeersplein. Help je mee?

Waarom?

Een ANWB Verkeersplein: van theorie naar praktijk

Leerkrachten geven aan dat ze in de verkeerseducatie een vertaalslag van theorie naar praktijk in een veilige setting missen. Dit is het geval bij zowel regulier - als speciaal onderwijs. Een ANWB Verkeersplein biedt hiervoor een oplossing. Met een ANWB Verkeersplein willen we de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten. Kinderen kunnen dagelijks oefenen, waardoor de lesstof beter blijft hangen. Door meters te maken, doen kinderen de nodige ervaring op, zodat ze straks veilig op pad kunnen.

Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds: “Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer en door een verkeersplein kunnen zij in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties. Zo bereiden ze zich goed voor op het deelnemen aan het echte verkeer".

Wat is het?

Wat is een ANWB Verkeersplein

Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen van groep 1 t/m 8 oefenen met verschillende verkeerssituaties, waaronder oversteekoefeningen, het nemen van scherpe bochten, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het nemen van een rotonde. Daarnaast leren kinderen diverse verkeersborden herkennen. Naast het verkeersplein ontvangt de school ook het ANWB Verkeersplein lesprogramma, ontwikkeld in samenwerking met ANWB Streetwise. Het verkeersplein wordt in 1 dag aangelegd en is 15 bij 15 meter. Voordat een ANWB Verkeersplein aangelegd kan worden, gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende harde ondergrond zijn en belijning dient verwijderd te worden. 

Samenwerking

De ambitie is elk kind toegang te geven tot een ANWB Verkeersplein. ANWB gaat daarom in gesprek met partners waarmee we meer scholen kunnen helpen aan een ANWB Verkeersplein. Provincie Friesland, ROV Zeeland en ROV Zuid-Holland zijn al enthousiast . Samen met hen maken we in kader van verkeersveiligheid en fietsstimulering al meer ANWB verkeerspleinen mogelijk. Wat wij aanbieden:

  • Beproefd concept. Het ANWB verkeersplein programma is aantoonbaar effectief.
  • Betrouwbare partner met doorlopende leerlijn op gebied van verkeerseducatie.
  • Naast het verkeersplein ontvangt de school een verkeerseducatiepakket samengesteld door Streetwise verkeerseductie instructeurs.
  • Inclusief een verkeersborden/verkeerslichten set en ANWB Wegenwacht fietsje.
  • Passende aanbieding. Het ANWB Verkeersplein wordt voor een aantrekkelijke prijs gerealiseerd.
  • Nazorg in zowel onderhoud als inhoud aanwezig (continue doorontwikkeling van lesmateriaal).
  • Gemeente/provincie ontvangt een uitgebreid communicatiepakket.
  • ANWB stelt haar expertise beschikbaar en denkt graag mee met verkeerseducatie vraagstukken.
  • Het ANWB Verkeersplein wordt beoordeeld met een 8.6.
  • Extra mogelijkheid. Voor leerlingen die zich geen fiets kunnen veroorloven kunnen eventueel via ANWB Kinderfietsenplan een fiets ontvangen. 

Deze scholen oefenen al

Hieronder vind je de scholen die mee hebben gedaan aan de actie 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein' van het ANWB Fonds. Zij oefenen al dagelijks op het verkeersplein.