Zuiderzeemuseum

Tot € 2,25 korting

Ontdek alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum!

Bekijk hier de beschikbaarheid en bestel tickets voor het Zuiderzeemuseum 

Tijdens de herstvakantie

Tijdens de herfstvakantie strijkt de Oudhollandse kermis weer neer in het Zuiderzeemuseum. Kom van 15 tot en met 30 oktober genieten van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren ’20. Proef de nostalgische sfeer in het buitenmuseum en geniet daarnaast ook van de poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn of ga aan de slag met de leukste spelletjes en (knutsel)activiteiten. Kortom, het perfecte dagje weg in de herfstvakantie!

Het Zuiderzeemuseum

Op een interactieve manier maak je in de semi-permanente tentoonstelling van het binnenmuseum kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio en leer je over hun dagelijks leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Hoor over hun eeuwige strijd tegen het water en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

Het vroegere leven rond en op de Zuiderzee

Urk, het oude dorp aan de voormalige Zuiderzee, bestaat uit 140 authentieke historische gebouwen waar nog op de ouderwetse manier wordt gewerkt en geleefd. Alles in dit dorp is geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Geniet van een gerookte vis en leer hoe kinderen vroeger hun dag door kwamen.  Ontdek de spellen die zij speelden en de hoe de schooldagen eruit zagen. Neem een kijkje in de stoomwasserij en werk mee in de kinderwerkstraat! Er is genoeg te beleven in Urk.

Genoeg te beleven voor kinderen!

Zowel in het binnen- als het buitenmuseum zijn er allerlei activiteiten voor het hele gezin. Bezoekers leven zich volop uit onder het mom Hé, doe je mee! met diverse workshops, audioverhalen en heel veel spelletjes. Daarnaast nodigt Boer Boris de allerkleinste bezoekers uit om zijn verjaardag te vieren.         

Stap in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek in het buitenmuseum – een compleet dorp – hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. Ook leven kinderen zich uit in de kinderwerkstraat want… iedereen doet mee! 

Hé, boer je mee!

Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen meehelpen met klusjes op boerderij Baard. Met een instructiekaart op zak gaan ze aan de slag.  De eieren van de kippen zijn zoek, de geiten moeten gemolken worden en het stro moet opgeruimd worden!

Bekijk de dagagenda om te zien wat er allemaal te beleven valt in het Zuiderzeemuseum.

Bekijk hier de beschikbaarheid en bestel tickets voor het Zuiderzeemuseum 

Tickets bestellen

Je bestelt tickets via de blauwe buttons op deze pagina. Als je op de button klikt, word je doorgestuurd naar de bestelpagina van het Zuiderzeemuseum. Hier bestel je de tickets met ledenkorting. 

Aanvullende ticketinformatie

  • Je bestelt een ticket voor een specifieke datum en tijd. Bestel jouw ticket(s) uiterlijk 1 uur van tevoren. Wij raden af om je ticket enkele minuten voordat het tijdslot van start gaat aan te schaffen.
  • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang, maar dienen wel een 0 euro ticket aan te schaffen.
  • Neem op de dag van je bezoek de reserveringsbevestiging van het Zuiderzeemuseum én je ANWB Lidmaatschapspas mee. Je kunt de tickets laten zien vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • Dit ticket is niet geldig i.c.m. andere kortingsacties en/of familiekaart.
  • Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-KAARThouders en bezitters van een I Amsterdam City Card, Rembrandtkaart of ICOM-kaart ontvangen gratis toegang tot het Zuiderzeemuseum. Je dient wel voorafgaand aan jouw bezoek een reservering te plaatsen voor een specifieke bezoekdatum op de website van het museum.
  • Zowel het binnenmuseum als het buitenmuseum zijn beiden goed toegankelijk voor mindervaliden. Vraag bij de kassa's om een rolstoelvriendelijke route. Let er op dat het buitenmuseum op authentieke wijze is ingericht waardoor in sommige gedeelten de ruimte vrij beperkt is of de paden stijl omhoog lopen.
  • De parkeerplaats voor het Zuiderzeemuseum verschilt per seizoen. De ANWB-borden naar en in Enkhuizen verwijzen altijd naar de juiste parkeergelegenheid. Klik hier voor de parkeermogelijkheden.

Let op: deze aanbieding is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en niet in de ANWB-winkels.