Varen door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het linielandschap laat zich uitstekend bekijken vanaf het water. Terwijl de oever langzaam voorbij glijdt, schijnt het zonnetje en gaat de wind zachtjes door je haar. Heerlijk. Wat wil je nog meer?

Actievelingen nemen op het Eiland van Schalkwijk, gelegen onder de rook van Utrecht, zelf de peddels ter hand. Vanaf Fort Werk aan de Korte Uitweg kan er gekanood worden richting diverse forten, naar het charmante dorpje Schalkwijk (perfect voor een pitstop) en naar het imposante Verdronken Bos. De bomen die in deze waterberging stonden konden niet tegen een hoge waterstand en zijn afgestorven, iets dat een bijzonder beeld oplevert.

Trekschuit

Voor wie het liever rustiger aan doet zijn er andere manieren om de Nieuwe Hollandse Waterlinie via het water te verkennen. Wat te denken van bijvoorbeeld de nagebouwde trekschuit de Krommerijnder? Dit schip vaart van Wijk bij Duurstede naar Cothen en terug. Het is in alle stilte genieten van het landschap omdat de boot wordt aangedreven door een fluistermotor. Onderweg wordt informatie gegeven over de geschiedenis van bovengenoemde plaatsen, de Kromme Rijn en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Rondvaarten

Een andere goede optie is aan boord gaan van Safarischip de Blauwe Bever dat rondvaarten aanbiedt door verschillende natuurgebieden die deel uitmaken van het linielandschap. Ook Rederij Leerdam toont dit landschap in al zijn glorie, tijdens de rondvaarten zijn vanaf het schip onder andere Fort Asperen, Fort Nieuwesteeg (GeoFort) en de Diefdijk te zien.