Stedelijk Museum Alkmaar

€ 5,- korting

Ontdek de rijke en lange stadsgeschiedenis van Alkmaar!

Museum

Stedelijk Museum Alkmaar, geopend in 1875, is één van de oudste musea. Het museum beheert, behoudt en presenteert een brede en gevarieerde collectie van landelijk belang, die verbonden is met de stad en de regio. Zwaartepunten in de collectie zijn de 16e- en 17e -eeuwse schilderkunst en kunstnijverheid en de Bergense school.

Rudi van de Wint

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert de overzichtstentoonstelling ‘Reis naar het oneindige’ van de in Den Helder geboren kunstenaar Rudi van de Wint (1942-2006). Het is de allereerste museale overzichtstentoonstelling van zijn gigantische oeuvre ter wereld. Rudi van de Wint is misschien wel één van de bekendste kunstenaars in Nederland. Via de televisie en vele andere media zijn diens immense schilderijen in de Tweede Kamer vrijwel dagelijks in iedere huiskamer van Nederland te zien. Ook zijn vele sculpturen in het Nederlandse landschap zijn voor velen een vertrouwd gezicht. Recent maakte zijn ‘Tong van Lucifer’ in de Flevopolder een discussie los in de landelijke kranten. Zo zichtbaar als het werk van Van de Wint is, zo weinig weet het grote publiek van de kunstenaar achter deze werken. Dat heeft misschien alles te maken met het moment waarop hij zich terugtrok uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn magnum opus: het landschapskunstwerk ‘De Nollen’ in Den Helder. Wat hij daar heeft gerealiseerd is een project van wereldformaat. De expositie biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn indringende oeuvre en de reikwijdte ervan. Van zijn conceptuele werk van zijn alter-ego’s Rudi en Jochum, tot meer mystiek werk waarin hij het ‘oneindige’ van zijn licht en het kosmische in beeld brengt. In honderden schilderijen zien we hoe hij toewerkt naar het plafond voor Paleis Noordeinde en zijn grote werk voor de Tweede Kamer.

Rembrandt in Alkmaar

Rembrandts Vaandeldrager is de hele maand juli te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. De vaandeldrager sluit naadloos aan bij de eigen collectie. Daar vind je namelijk maar liefst 16 schutterstukken! Ook kun je in het museum een vaandeldrager van Caesar van Everdingen zien. Van Everdingen was een Alkmaarse tijdgenoot van Rembrandt. Dit is meteen ook een primeur, want dit schilderij is nog nooit eerder aan het publiek getoond.

Let op: ticket is pas geldig na reservering

Bestel eerst het ticket op deze pagina door op de knop 'bestel tickets' te klikken. Op het aangeschafte ticket vind je een reserveringscode. Met deze code dien je een reservering te maken bij Stedelijk Museum Alkmaar voor een gewenste bezoekdatum. Klik op de volgende link om een reservering te maken: reserveren. Kies bij soort ticket voor: 'ik heb een voucher' en rond de bestelling verder af. Kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang, maar dienen wel een tijdslot te reserveren. Op de dag van je bezoek dien je het ANWB ticket te tonen aan de balie (geprint of mobiel). Je kunt maximaal 6 weken vooruit reserveren. 

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen, maar dit moet je wel aangeven tijdens het plaatsen van de reservering op de website van Stedelijk Museum Alkmaar.
  • Op maandagen in juli gratis entree, omdat De Vaandeldrager dan in het museum te zien is.
  • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • Museumkaarthouders, Vrienden van het museum, bezitters van een AlkmaarPas, Rembrandtkaart, CJP-pas of ICOM-kaart ontvangen gratis toegang tot Stedelijk Museum Alkmaar. Je dient wel voorafgaand aan jouw bezoek een reservering te plaatsen voor een specifieke bezoekdatum op de website van het museum.
  • Stedelijk Museum Alkmaar is goed toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn twee (duw)rolstoelen aanwezig. Indien je hier gebruik van wilt maken, is het aan te raden contact op te nemen met het museum zodat deze voor je gereserveerd kan worden.
  • Huisdieren zijn niet toegestaan, behalve erkende (blinde)geleidehonden.
  • Stedelijk Museum Alkmaar beschikt niet over een eigen parkeerterrein. Je kunt parkeren in Parkeergarage De Vest. De parkeergarage bevindt zich naast het museum. Bekijk hier de tarieven en informatie over de parkeergarage. 

Let op: deze aanbieding is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en niet in de ANWB-winkels.