Rembrandt

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Verschillende musea besteden daarom flink aandacht aan de grote meester én de Gouden Eeuw.  

In het Rembrandtjaar zijn er 19 tentoonstellingen, verspreid over het jaar én het gehele land, te bezoeken. Tien van deze tentoonstellingen zijn direct verbonden met Rembrandt, negen hebben betrekking op de Gouden Eeuw. 

Mauritshuis

Voor het eerst in zijn bestaan toont het Mauritshuis zijn hele collectie Rembrandt van Rijn in één tentoonstelling. Van elk schilderij wordt het bijzondere verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum is terecht gekomen. De tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis is tot en met 15 september 2019 te zien.
Van 17 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020 is in het Mauritshuis de tentoonstelling Nicolaes Maes, een leerling van Rembrandt te bekijken. Het museum geeft ruim baan aan Nicolaes Maes, één van de meest getalenteerde leerlingen van Rembrandt. 

Bezoek het Mauritshuis

Rijksmuseum Amsterdam

De tentoonstelling Alle Rembrandts in het Rijksmuseum toont een representatief overzicht van zijn gehele oeuvre. Gezien de kwetsbaarheid van de etsen en tekeningen is het een unicum dat de hele collectie samen wordt getoond. Bezoek de tentoonstelling tot en met 10 juni 2019.
Van 11 oktober tot en met 19 januari 2020 staat het Rijksmuseum in het teken van de grote Nederlandse en Spaanse Meesters met de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij een unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum.

Naar het Rijksmuseum Amsterdam

Museum het Rembrandthuis

Nog tot en met 19 mei is in Museum het Rembrandthuis de expositie Rembrandt's social network te bekijken. Leer Rembrandt kennen aan de hand van zijn vrienden, familie en kennissen.
Van 7 juni tot en met 1 september wordt de eigen collectie van het Rembrandthuis getoond. Etsen van Rembrandt, maar ook prenten van voorlopers, tijdgenoten en moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren, worden in de tentoonstelling Inspired by Rembrandt getoond
Bezoek de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt van 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020. In een laboratoriumachtige setting worden nieuwe inzichten in de hand van de meester blootgelegd en komt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven.

Bezoek Museum het Rembrandthuis

Museum De Lakenhal

Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt. In de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624 - 1634 kijk je als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en zie je hoe zijn talent tot bloei kwam. De expositie is van 2 november tot en met 9 februari 2020 te zien.

Bezoek Museum De Lakenhal

Zeeuws Museum

Bezoek de presentatie Dit is Zeeland en ervaar het verhaal over de Tachtigjarige Oorlog en Gouden Eeuw. In de Tapijtenzaal krijg je een kijkje in de keuken in de wereld achter de beroemde Zeeuwse wandtapijten. Op de tapijten zijn zeeslagen uit de 16e eeuw te bewonderen. Na de Tachtigjarige Oorlog vluchten rijke Antwerpenaren naar Amsterdam en Middelburg en zorgen daar mede voor grote voorspoed: de Gouden Eeuw is geboren.

Ontdek het in het Zeeuws Museum

Dordrechts Museum

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw uit calvinisten. Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen en fraaie kunst. Kunst en calvinisme, gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Nog tot en met 26 mei te zien.

Naar het Dordrechts Museum