Het Spoorwegmuseum

Tot 50% korting

Ontdek hoe de trein de wereld heeft veranderd in het Spoorwegmuseum!

Wij bieden momenteel twee verschillende tickets aan voor Het Spoorwegmuseum:

 • Reguliere tickets: € 3,50 korting - geldig voor een bezoek t/m 8 januari 2023
 • Dinsdag tickets: 50% korting - geldig voor een bezoek op een dinsdag in de periode t/m 28 februari 2023, uitgezonderd de dinsdagen in de schoolvakanties

Ga elke dinsdag mee met een gratis instaprondleiding langs de bijzondere plekken van het museum! De rondleiders zitten vol verhalen en anekdotes: een leuke manier om het museum op een andere manier te ontdekken! De rondleiding start om 12.00 uur. Reserveren is niet mogelijk, per rondleider kunnen 20 personen mee en vol is vol.

Het leukste station van Nederland

Het Spoorwegmuseum komt echt tot leven in de verschillende attracties. Stap in het rijtuig van de Koninklijke Familie. Maak een spannende rit in het donker langs levensgrote stalen monsters. In het Stoomtheater nemen acteurs je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express. En in De Vuurproef, een prijswinnende 4D-simulator, bestuur je zelf een trein!

Van het verleden naar de toekomst

Naast dat er in het Spoorwegmuseum uiteraard heel veel te leren is over de geschiedenis van treinen en alles wat daarmee te maken heeft, kan je nu ook de toekomst bekijken! Nieuw in het Spoorwegmuseum is de presentatie over de Hyperloop: de trein van de toekomst! Deze vacuümtrein kan in een buis zonder luchtdruk snelheden halen van boven de 1000 km/u. Studenten van de TU Delft bouwden in 2017 een prijswinnend prototype en deze ‘Pod’ is nu in langdurig bruikleen gegeven aan het museum!

Tentoonstellingen en evenementen 2022

Het Spoorwegmuseum organiseert dit jaar meerdere evenementen en tentoonstellingen:

 • Spoorwegramp Harmelen (januari t/m oktober 2022): op 8 januari 1962 botsten twee treinen in dichte mist frontaal op elkaar waarbij 93 doden vielen en 52 personen gewond raakten. Het Spoorwegmuseum besteedt in een kleine tentoonstelling aandacht aan deze nationale ramp.
 • Expeditie Posttrein (17 mei t/m 27 november 2022): de expositie laat met een aantal bijzondere collectiestukken de ontwikkeling zien van het postvervoer per trein vanaf halverwege de 19e eeuw tot 1997, het jaar dat de posttrein in Nederland zijn laatste rit reed. Ook is er van alles te doen voor kinderen. Expeditiechef Willem kan hun hulp goed gebruiken met verschillende leuke opdrachten. Zo kunnen ze de uitdaging aangaan om het verdwenen postpakket te vinden, binnen de tijd de post te sorteren of om zoals vroeger vanuit een rijdende trein een postzak van de haak te halen. Gericht op gezinnen met kinderen in de leeftijd 4-12 en treinliefhebbers.

Kijk hier voor meer informatie over tentoonstellingen en evenementen in het Spoorwegmuseum. 

Promotrailer MuseumTV

Aanvullende ticketinformatie

 • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang (m.u.v. bepaalde evenementen zoals Dagje uit met Thomas en Chuggington doe-dagen). Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen.
 • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
 • Museumkaarthouders ontvangen gratis toegang tot het Spoorwegmuseum.
 • Het Spoorwegmuseum is geschikt voor bezoekers in een rolstoel, met uitzondering van de treinen en de attractie Stalen Monsters.
 • Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf Utrecht Centraal rijdt er elk uur een pendeltrein naar station Maliebaan. Je stapt dan in het museum uit.
 • Het Spoorwegmuseum beschikt over een eigen parkeerterrein. Hier kan je betaald parkeren. Tickets kosten € 9,50 en zijn verkrijgbaar bij de kassa’s.

 • Check de ANWB Routeplanner om je route naar Het Spoorwegmuseum te plannen met de auto, het OV, de fiets of te voet.

Let op: tickets zijn uitsluitend via deze website te verkrijgen en niet in de ANWB-winkels.