Stedelijk Museum Alkmaar

€ 5,- korting

Ontdek de rijke en lange stadsgeschiedenis van Alkmaar!

Van 26 november t/m 19 maart 2023 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling Plantage Alkmaar. Alkmaar in Suriname 1745-heden. Deze belicht het Alkmaarse slavernijverleden en specifiek het verhaal van plantage Alkmaar in Suriname, een weinig bekend en nauwelijks onderzocht thema uit de Alkmaarse geschiedenis. In de expositie zullen zeer uiteenlopende voorwerpen getoond worden, zoals gereedschappen, servies, archiefstukken, kaarten en kunstwerken. Zeer bijzonder is een serie waterverftekeningen van plantage Alkmaar en omgeving, gemaakt in de periode 1811-1816 en nooit eerder in Nederland tentoongesteld.

Slavernij en de stad Alkmaar

Net als andere steden in de Republiek was Alkmaar vanaf de zeventiende eeuw betrokken bij slavernij en slavenhandel. Zo namen Alkmaarse burgemeesters deel aan het bestuur van de West- en Oost-Indische Compagnie, waren Alkmaarders aanwezig bij de veroveringen in Afrika, Amerika en Azië en voeren er in de West- en Oost-Indische wateren schepen met de naam Alkmaar. Natuurlijk werden ook in Alkmaar de producten van de plantages verhandeld, zoals suiker, koffie en cacao. Het verhaal van de Alkmaarse slavernijgeschiedenis zal worden verteld aan de hand van schilderijen, archiefstukken, kaarten en bijzondere objecten.

Plantage Alkmaar in Suriname

In 1745 werd aan de Commewijnerivier in Suriname plantage Alkmaar opgericht. De plantage zou uitgroeien tot één van de grootste suikerplantages in Suriname. Na sluiting van de plantage bleef Alkmaar voortbestaan als een dorp, met nu zo'n 6.000 inwoners.

Dimitri Madimin - Laatste verhaaldragers

In opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar reisde kunstenaar Dimitri Madimin (1975) naar het Surinaamse Alkmaar om portretten van bewoners van de voormalige plantage te maken. Deze ‘laatste verhaaldragers’ hebben een belangrijke plaats in de tentoonstelling. Een van de geportretteerden is Madimins grootmoeder, die opgroeide in het kindertehuis op Alkmaar.

Nog meer te zien

Naast deze tentoonstelling kunt u ook twee andere tijdelijke toonstelling bekijken, namelijk; Cornelis Drebbel (1572-1633). Prentmaker in Alkmaar en Rijk & onafhankelijk. Maria van Nesse 1588-1650.

Let op: ticket is pas geldig na reservering

Bestel eerst het ticket op deze pagina door op de knop 'bestel tickets' te klikken. Op het aangeschafte ticket vind je een reserveringscode. Met deze code dien je een reservering te maken bij Stedelijk Museum Alkmaar voor een gewenste bezoekdatum. Klik op de volgende link om een reservering te maken: reserveren. Op de dag van je bezoek dien je het ANWB ticket te tonen aan de balie (geprint of mobiel).
Op het ticket staat stap voor stap uitgelegd hoe je een reservering kunt maken. Plaats jouw reservering zo spoedig mogelijk na aanschaf van het ticket, want de beschikbaarheid kan hard gaan. Je kunt maximaal 6 weken vooruit reserveren. 

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 18 jaar hebben gratis toegang. Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen, maar dit moet je wel aangeven tijdens het plaatsen van de reservering op de website van Stedelijk Museum Alkmaar.
  • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • Museumkaarthouders, Vrienden van het museum, bezitters van een AlkmaarPas, Rembrandtkaart, CJP-pas of ICOM-kaart ontvangen gratis toegang tot Stedelijk Museum Alkmaar. Je dient wel voorafgaand aan jouw bezoek een reservering te plaatsen voor een specifieke bezoekdatum op de website van het museum.
  • Stedelijk Museum Alkmaar is goed toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn twee (duw)rolstoelen aanwezig. Indien je hier gebruik van wilt maken, is het aan te raden contact op te nemen met het museum zodat deze voor je gereserveerd kan worden.
  • Huisdieren zijn niet toegestaan, behalve erkende (blinde)geleidehonden.
  • Stedelijk Museum Alkmaar beschikt niet over een eigen parkeerterrein. Je kunt parkeren in Parkeergarage De Vest. De parkeergarage bevindt zich naast het museum. Bekijk hier de tarieven en informatie over de parkeergarage. 
  • Check de ANWB Routeplanner om je route naar Stedelijk Museum Alkmaar te plannen met de auto, het OV, de fiets of te voet.

Let op: deze aanbieding is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en niet in de ANWB-winkels.