Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum komt de geschiedenis tot leven.

Ervaar de geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. De collectie is een uniek stukje Nederlandse historie. Bijna alle gebouwen zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland: van Roermond tot Texel. Maak een reis door de tijd in het museumpark en zie hoe de geschiedenis tot leven komt!

Ga terug in de tijd en beleef de winter 

Bij het Nederlands  Openluchtmuseum ervaar je hoe de winters van vroeger waren. Maak samen een wandeling in het feestelijk verlichte museumpark en leer over de bijzondere verhalen van historische locaties. Neem een kijkje bij de ouderwets gezellige wintermarkt op het Zaanse plein en vergeet het Kindererf niet waar een knusse lichtjesroute is. Doe gezamelijk de Elfstedentocht en hang na die barre tocht de verdiende lauwerkrans om.

Durf jij tot slot het Witte Wievenpad te betreden?

Tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu’.
Ambachtslieden, ook wel Makers genoemd, zijn meesters in het denken over probleemoplossing en zijn van onschatbare waarde om te betrekken bij actuele uitdagingen zoals duurzaamheid. Veel Makers werken met natuurlijke en lokale materialen, met respect voor de omgeving. In de tentoonstelling ‘Makers in Beeld. Het ambacht van nu” in de Wagenhal geeft het Nederlands Openluchtmuseum hedendaagse ambachtslieden het woord; van traditionele ambachten als scheepstimmerman en klompenmaker tot maker van kledingontwerper, hennakustenaar en borstprotheses. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Activiteiten voor jonge bezoekers
Er zijn deze winter weer volop activiteiten voor de jonge bezoekers. Zo is er onder andere een nostalgische draaimolen, een lichtjesfeest op het Kindererf, een spelletjesschuur in Midlum, een heus Witte wievenpad en een alternatieve Elfstedentocht naar het Hoge Noorden, waarmee stempels te verdienen zijn door elf opdrachten uit te voeren. Een complete stempelkaart levert na afloop een huldiging en een heus Elfstedentochtkruisje op!

Doe het zelf in de Ambachtenwerkplaats

Nieuw deze Winter is de Ambachtenwerkplaats. Al meer dan honderd jaar zet het Openluchtmuseum zich in om de waarde van ambachten aan het publiek te tonen. In het museum zijn dagelijks onder meer spinsters, smeden, touwslagers, molenaars en wevers actief.

In de Ambachtenwerkplaats zetten het Openluchtmuseum ambachtelijke vaardigheden centraal. Jong & oud kan zelf aan de slag met grove en fijne technieken, onder begeleiding van een ambachtencoach. Er zijn twee verschillende werkplaatsen beschikbaar, in de eerste ruimte kan de bezoeker werken met onder andere Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen en borduren. In de tweede ruimte wordt gewerkt met hout. Afhankelijk van de beschikbare tijd en het aanwezige talent kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld houtsnijwerk, het maken van een krukje, een kaarsenstandaard of een servettenhouder. Klik hier voor meer informatie  over de Ambachtenwerkplaats.

Coronamaatregelen Nederlands Openluchtmuseum

Dit uitje hanteert de richtlijnen van het RIVM. Klik op de volgende link voor meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus die dit uitje treft: coronamaatregelen.