Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van deze unieke stad.

Amsterdam, een wereldstad? Ja, en ook: klein, gezellig en eigenwijs. De stad van Johan Cruijff, van Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Verenigde Oost-Indische Compagnie en wiet. De hoofdstad van Nederland. Een 1000 jaar oude, waterrijke handelsstad waarbij ondernemerschap, creativiteit, burgerschap en vrijdenken in het oog springen. 

Bekend en nieuw

Sinds begin maart is het Amsterdam Museum aan de Amstel te vinden, in het gebouw van de Hermitage. Tijdens een grootschalige renovatie van het monumentale Burgerweeshuis vindt het Amsterdam Museum hier zijn tijdelijke thuis. Er is een volledig nieuw aanbod aan tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten. Het Amsterdam Museum toont hier een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad.

Wisselende tentoonstellingen

In wisselende tentoonstellingen zijn ook bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om ‘hun Amsterdam’ te laten zien. De dependance van het Amsterdam Museum aan de Amstel zal je met bekende objecten uit de collectie en nieuwe of minder bekende werken vooral laten zien dat er niet één geschiedenis van de stad is.

Panorama Amsterdam

In de nieuwe collectiepresentatie van het Amsterdam Museum: Panorama Amsterdam, een levende geschiedenis van de stad, staan ruim 250 objecten centraal die je een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad. Zowel klassieke iconen uit de stadscollectie, als nieuw of zelden getoond werk is te bewonderen. Bekenden en onbekenden vertellen verhalen over en geven perspectieven op het verleden van Amsterdam, hoe Amsterdam zich heeft gevormd en hoe deze stad zich nog steeds ontwikkelt. 

Ook is er ruimte voor kleinere tentoonstellingen over de verhalen van de stad van nu. Van Welkom in de Noordside tot Koloniale Verhalen en Collecting the City. Elk half jaar maken ze ruimte voor nieuwe vertellers en verhalen uit de stad Amsterdam.