Het Spoorwegmuseum

20% korting

Ontdek hoe de trein de wereld heeft veranderd in het Spoorwegmuseum!
Land van ANWB BRONS

Het leukste station van Nederland

Het Spoorwegmuseum komt echt tot leven in de verschillende attracties. Stap in het rijtuig van de Koninklijke Familie. Maak een spannende rit in het donker langs levensgrote stalen monsters. In het Stoomtheater nemen acteurs je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express. En in De Vuurproef, een prijswinnende 4D-simulator, bestuur je zelf een trein!

Van het verleden naar de toekomst

Naast dat er in het Spoorwegmuseum uiteraard heel veel te leren is over de geschiedenis van treinen en alles wat daarmee te maken heeft, kan je nu ook de toekomst bekijken! Nieuw in het Spoorwegmuseum is de presentatie over de Hyperloop: de trein van de toekomst! Deze vacuümtrein kan in een buis zonder luchtdruk snelheden halen van boven de 1000 km/u. Studenten van de TU Delft bouwden in 2017 een prijswinnend prototype en deze ‘Pod’ is nu in langdurig bruikleen gegeven aan het museum!

Spoor van Verbeelding - 150 jaar spoorwegaffiches

120 fraaie en kleurrijke affiches vertellen de geschiedenis over reizen per spoor in de tentoonstelling 'Spoor van Verbeelding'. Bekende namen zoals H.P. Berlage en Willy Sluiter maakten de affiches om het reizen met de trein te promoten en buitenlandse toeristen naar Nederland te trekken. Sommige affiches werden nog nooit eerder tentoongesteld. Kinderen maken hun eigen affiche in het Atelier van Verbeelding! Hier vinden kinderen alle benodigdheden, aanwijzingen en inspiratie om zelf het mooiste affiche te maken voor thuis aan de muur.

Modellenmagazijn: een miniatuurwereld van treinen

In het Modellenmagazijn komt de collectie modeltreinen op een speelse manier tot leven. Leer alles over de treinmodellen, maar ook over de bouwers, bedenkers en bezitters van deze bijzondere miniatuurtreinen. In het Modellenmagazijn zie je de meest bijzondere treinen: van fabrieksmodellen en zelfbouwlocomotieven tot stokoud speelgoed, buitenbeentjes en unieke verzamelobjecten.

Zelf aan de slag in het Techlab 

Leer alles over de techniek achter de trein in het Techlab! Hoe remt een trein? Waarom kunnen vogels gewoon op de bovenleiding zitten? En waarom lopen de wielen niet van de rails? Met verschillende proefjes en tests ontdek je zelf het antwoord op deze vragen (en meer).

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang, met uitzondering van de evenementen Dagje uit met Thomas en de Chuggington doe-dagen. Voor kinderen t/m 3 jaar hoef je geen ticket aan te schaffen.
  • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • Museumkaarthouders ontvangen gratis toegang tot het Spoorwegmuseum.
  • Het Spoorwegmuseum is geschikt voor bezoekers in een rolstoel, met uitzondering van de treinen en de attractie Stalen Monsters.
  • Het Spoorwegmuseum beschikt over een eigen parkeerterrein. Hier kan je betaald parkeren. Tickets kosten € 9,50 en zijn verkrijgbaar bij de kassa’s.

Coronamaatregelen het Spoorwegmuseum

Het museum kan vanaf 25 september nog steeds bezocht worden zonder coronatoegangsbewijs. Je hoeft niet te reserveren, je bent van harte welkom!

Let op: tickets zijn uitsluitend via deze website te verkrijgen en niet in de ANWB-winkels.