Het Coronatoegangsbewijs bij Eropuit

Vanaf 25 september vragen uitjes iedere bezoeker vanaf 13 jaar om een Coronatoegangsbewijs. Wat houdt dit in?

Wat is het Coronatoegangsbewijs?

Voor veel uitjes wordt er vanaf 25 september 2021 met een coronatoegangsbewijs gewerkt, zodat we ons niet meer hoeven te houden aan de 1,5 meter maatregel. Vanaf 13 jaar moet je een geldig coronatoegangsbewijs op je telefoon of geprint kunnen tonen bij de ingang van het uitje dat je bezoekt, voordat je naar binnen mag. Daarbij geldt dat je je vanaf 14 jaar ook moet kunnen identificeren in verband met deze verplichting. 

 

Wanneer krijg je het Coronatoegangsbewijs?

Met de CoronaCheck Scanner-app kun je het Coronatoegangsbewijs opvragen. Hier staat één van onderstaande gegevens in welke voor jou van toepassing is:

  • Je bent langer dan twee weken terug volledig gevaccineerd (vaccinatiebewijs) 
  • Je hebt in de afgelopen 24 uur een negatieve coronatest op jouw naam staan (testbewijs)
  • Je bent in de afgelopen 6 maanden besmet geraakt en genezen van het Coronavirus (herstelbewijs)

Je kunt op de CoronaCheck App met je Digi-d inloggen en dan verschijnt het vaccinatiebewijs, het testbewijs of het herstelbewijs met een QR-code in beeld. Deze kun je laten scannen zodat je ongehinderd kunt genieten van je dagje uit, zonder verdere maatregelen.

 

Bij welke uitjes heb je het Coronatoegangsbewijs nodig?

Het Coronatoegangsbewijs is de vervangende factor van de maximale capaciteit waar veel uitjes afgelopen zomer aan vast hebben gezeten. Er wordt onderscheid gemaakt in uitjes waar er wel of niet sprake is van een goede doorstroom, en waar de kans op besmettingen dus kleiner of groter is. 

Bij onderstaande uitjes en evenementen is de doorstroom minder en dan is een coronatoegangsbewijs wel nodig:

  • Bezoek aan horecagelegenheden. Dit geldt ook voor restaurants in attractieparken, dierentuinen en musea. Haal je hier alleen eten en drinken af, dan is het coronatoegangsbewijs niet nodig.
  • Bioscopen en theaters, waar je naast andere bezoekers zit. 
  • Concerten en festivals, waar veel bezoekers zonder vaste zitplaatsen zich tegelijk bevinden. 
  • Rondvaarten, waar je naast andere bezoekers op een boot zit.
  • Bij evenementen en beurzen zonder vaste zitplaatsen.

 

ANWB Eropuit blijft onzijdig in discussies over de verplichting van het Coronatoegangsbewijs bij uitjes. Wanneer je twijfelt over de maatregelen bij jouw uitje, bezoek dan de website voor meer informatie.