advertentie

Twee gevlekte hyena's geboren in Safaripark Beekse Bergen


Eind april is in Safaripark Beekse Bergend gevlekte hyena Kaidi bevallen van twee jongen.

Moeder en haar pups maken het goed. Met de komst van deze twee jongen zijn er in totaal acht gevlekte hyena's te bewonderen in Safaripark Beekse Bergen.
   
De geboorte van deze twee gevlekte hyena's is als interessant te beschouwen omdat vrouwelijke gevlekte hyena's heel afwijkende genitaliën hebben. Ze hebben namelijk geen vagina maar een pseudopenis waar het jong door geboren wordt. Deze mannelijke eigenschap komt door de enorme hoeveelheid testosteron die vrouwelijke gevlekte hyena's hebben.
Klik HIER voor een filmpje van de twee hyena-baby's.

Vrouwtjes zijn de baas
Vader Ikoma verblijft ook in Safaripark Beekse Bergen maar hij houdt zich afzijdig van Kaidi en haar jongen: de dames zijn bij gevlekte hyena’s de baas! De vrouwtjes leven samen in een groep met en delen hun hol met verwante vrouwtjes en hun nakomelingen. De mannetjes zijn onderdanig en leven om de clan met vrouwtjes heen.

Gevlekte hyena's
Met uitzondering van het regenwoud komen gevlekte hyena's in Afrika ten zuiden van de Sahara voor. De gevlekte hyena's jagen in de nacht op hun prooi, meestal in een groep. Een hyena alleen lukt het een prooi van ongeveer 150 kg te overmeesteren. Net als de meeste roofdieren pakken hyena’s ook wel eens een prooi af dat gevangen is door anderen.

Terug naar homepage

advertentie