advertentie

Stelling Den Helder: treed in de voetsporen van Napoleon


Den Helder heeft haar unieke positie als marinestad te danken aan Napoleon Bonaparte. In 1811-1812 bracht hij een bezoek aan Den Helder en zag een strategische plek voor de vestiging van de marinevloot: hij wilde Den Helder uitbouwen tot het Gibraltar van het Noorden en gaf daarom opdracht tot de bouw van de Stelling van Den Helder.

Stelling Den Helder
De Stelling van Den Helder is een unieke verzameling van forten, linie’s en verdedigingswerken gebouwd ter verdediging van de haven en de Rijkswerf Willemsoord. Het is één van de oudste nog aanwezige stellingen in Nederland en is de afgelopen jaren weer tot leven gekomen. Momenteel zijn er diverse forten opengesteld voor publiek en worden er ook regelmatig openstellingen, rondleidingen en evenementen georganiseerd. De prachtige Stelling Den Helder is eveneens te bewonderen via een fiets- en wandelroute. De route van 11 kilometer gaat langs vele bouwwerken uit de tijd van Napoleon, Nederlandse verdedigingswerken, maar ook vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook is het mogelijk om de Stelling Den Helder te ontdekken vanaf het water tijdens een 6 kilometer lange kanoroute.
Download de routes op: www.denhelderkustdezee.nl.

Tijdens de routes kom je langs een aantal forten, waaronder:
- Fort Kijkduin, met een historisch museum over de geschiedenis van Fort Kijkduin en de Stelling Den Helder. Er is een uniek Noordzeeaquarium gevestigd in de onderaardse beuken van het fort.
- Fort Erfprins, het grootste fort van Nederland met een oppervlakte van 49 hectare. Het fort wordt momenteel gebruikt als opleidingskamp van de Koninklijke Marine.
- Fort Westoever, waar je stadsbrouwerij Helderse Jongens, het Biercafé en het restaurant bezoekt. Vanaf hier kun je met een fluisterbootje Den Helder en haar historie verder ontdekken. Daarnaast is het mogelijk om met een groep een arrangement ‘Bootjes, BBQ en bier’ te volgen.
- Beeldenfort: Deze ruim honderd jaar oude opslag is een schatkamer vol kunst, waar de beelden klaar staan om bezoekers hun verhaal te vertellen.

Oude Rijkswerf Willemsoord

Een uitje in een stoere omgeving? Breng een bezoek aan het unieke complex Willemsoord. Willemsoord was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine en is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder. De restauratie van Willemsoord heeft een groot aantal jaren in beslag genomen met als resultaat een schitterend cultureel erfgoed. Musea, kunst en cultuur, maritiem, amusement, eten en drinken, nautische winkeltjes: het is allemaal te vinden op Willemsoord. Naast de vele faciliteiten die Willemsoord te bieden heeft is het terrein zelf ook zeer de moeite waard om te bezoeken: een prachtig cultureel erfgoed met de status van Rijksmonument. Vanaf Jachthaven Willemsoord zijn er diverse mogelijkheden om een rondvaart te maken. Langs de kade van de Museumhaven zijn vele restaurants, cafés en terrassen te vinden.

Historische rondleiding over de oude Rijkswerf Willemsoord
Elke woensdagmiddag en tweede zaterdagochtend van de maand heb je de kans om een unieke rondleiding te krijgen over het complex van Willemsoord. De deelnemers worden al wandelend geïnformeerd over de strategische ligging van Den Helder als marinehaven. Aan bod komen verder het bezoek dat Napoleon in 1811 bracht, de aanleg van Willemsoord, de forten die de Stelling Den Helder vormen en de rol die koning Willem I hierbij heeft gespeeld. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende bouwstijlen, de unieke dokken, de vele bombardementen en het vertrek van Defensie van het terrein.

Rondvaarten Den Helder
Een vaartocht door de offshore-, visserij- of Marinehaven van Den Helder? Nautic-XXL biedt bijzondere vaartochten aan in Den Helder en omgeving. Van zeehondjes spotten op het Wad tot loungetochten over het Amstelmeer: de vaartochten zijn volledig naar wens in te vullen. Ook tijdens Sail Den Helder (22 t/m 25 juni) is het mogelijk om exclusieve vaartochten te maken met de Nautic-XXL langs de prachtige Tall Ships en schepen van het nationale Varende Erfgoed.
De robuuste sloep waar mee gevaren wordt is de ‘DikBil’, die vroeger dienst deed als reddingssloep van een booreiland. De sloep biedt plaats aan groepen van 12 tot 15 personen. De schipper vertelt u enthousiast meer informatie over het gebied. Ook is het mogelijk om een hapje en een drankje in uw arrangement bij te boeken. Bekijk alle mogelijkheden op www.nautic-xxl.nl.

Van 22 t/m 25 juni 2017 wordt Sail Den Helder voor de vijfde keer georganiseerd.

Samen met familie, vrienden en collega's kan je je onderdompelen in de magie van het maritiem nautische erfgoed. De rijke historie van onze zeevaart en haven die nog steeds belangrijk zijn in onze economie. Kom kijken naar de Tall Ships, Nederlandse historische schepen, moderne schepen en marineschepen en beleef de diverse grote en kleinere evenementen op Willemsoord, Flaneerkade, Nieuwediepkade en Marineterrein in Den Helder! Klik hier voor meer info!Terug naar homepage

advertentie