Lekker kijken

Natuurhuisjes

In Nederland kun je op talloze plekken midden in de natuur logeren in de bijzonderste huisjes. Op het water, in het bos, grenzend aan weilanden. In de Kamioen van september vind je een mooie selectie van vijftien natuurhuisjes in Nederland. Benieuwd welke het zijn? Hieronder vind je het overzicht.

 1. Het Groene Huisje is handgebouwd en ecologisch in een tuin met een biologische boomgaard en moestuin in de gemeente Molenrij in Groningen. Je hoort de wind in de wilgen, je ziet de zwaluwen duikelen. Hier spot je reeën in het veld, ruik je de nectar van boerenbloemen of kijk je naar fabelachtige regenbogen, zonsondergangen en sterrenhemels. Badderen en toiletteren doe je in twee losse huisjes met o.a. een duurzaam composttoilet.
 2. Op het water bij het Kleine Paradijs in Easterein, in de gemeente Súdwest-Fryslân, ligt dit drijvende kampeerhuisje. Op het buitendek kun je genieten van het weidse Friese landschap en als je wilt varen, ligt er een Canadese kano klaar. Meer info: De Ark.

 3. In Drenthe kun je overnachten in tiny houses die zijn opgebouwd uit hergebruikte materialen. Er staat er al twee op prachtige groene plekken en er is een derde in de maak. Meer info: Tiny House on Wheel.

 4. Op vier natuurlocaties op de Veluwe staan zes originele Mongoolse yurts (gers) van The Yurt Project. De tenten zijn zo authentiek mogelijk ingericht. De eigenaresse heeft een grote liefde voor de Mongoolse cultuur en gastvrijheid en doneert per overnachting een bedrag aan een sociaal project in Mongolië. Meer info: The Yurt Project.

 5. Wie wel buiten wil verblijven, maar graag met luxe en comfort, kan terecht in deze bijzondere verschijning met panoramadak in Loenen. Deze XXL-tent heeft een keuken en badkamer. Toch is de natuurbeleving is optimaal: er is zo min mogelijk aan de omgeving gedaan, met alleen prikverlichting langs de paadjes en je auto parkeer je verderop. Meer info: Glamp Outdoorcamp.

 6. Een waterhuisje, oftewel een klassieke trekkershut op een drijvend vlot. Je beleeft er de rust van de natuur op het water. Deze drijvende huisjes zijn vanaf water én land bereikbaar, en je kunt er ook nog een kano bij huren. Deze drijft in Weesp. Meer info: Water-Front.

 7. Deze luxe familieboomhut voor zes personen met alle comfort ligt op een landgoed in Drenthe. Het is één van de mooiste en meest populaire boomhutten van Nederland, met vrij uitzicht op de natuur, weilanden en de beek Drentsche Aa. Je kunt regelmatig wilde reeën en konijnen spotten vanuit de openslaande deuren en ramen. Meer info: Boomhut Drenthe.

 8. Dit strandhuisje bij Kijkduin, vlakbij het Stille Strand, ligt in een beschermd natuurgebied. De strandhuisjes zijn van circulair materiaal vervaardigd. Meer info: Haagse Strandhuisjes.

 9. Sprookjeshuisje de Gapende Gans is opgebouwd uit eeuwenoude gebinten en vakwerkstuc. Je hebt er mooi uitzicht op een hoogstamboomgaard, grenzend aan een natuurgebied in de Achterhoek in Winterswijk Corle. Meer info: Gapende Gans

 10. Een Finse hut met sauna die je terugbrengt naar de eenvoud van het echte buitenleven. Gelegen op het terrein van rijksmonument Villa Vredewoud in Friesland, temidden van natuurgebieden met veel fiets- wandel- en kanoroutes. Meer info: Woodhouse Oldeberkoop.

 11. Een 'landschapskamer' op het erf van een boerderij en kijkt uit over de Nutter es bij Ootmarsum in Drenthe. Bedoeld voor mensen die even helemaal niets willen. Lekker uitslapen, eindelijk dat boek uitlezen of gewoon een goed gesprek bij de openhaardkachel op de veranda. En.. er is geen wifi en geen tv. Meer info: Landschapskamer.

 12. Een iglo van stro in het hoge noorden, oftewel het Groningse platteland. Je mag er slapen op een groot bed van stro, met daarop een comfortabel matras. Via een glazen koepel kun je 's nachts de sterren bewonderen. Meer info: Iglo van stro.

 13. In een paardenwei op het Achterhoekse platteland staat deze verbouwde caravan met bijzondere details. Zoals een koepeltorentje bovenop het dak. De caravan is geheel verbouwd met restmaterialen. Er staat ook nog een boomhut op het terrein. Meer info: Lighthouse caravan.

 14. Een rode houten kapel met bedstee voor twee personen. Een comfortabel huisje in het Friese Easterein waar je toch het gevoel van kamperen ervaart. Meer info: Kleine Paradijs.

 15. Op camping Buytenplaets Suydersee in Flevoland met veel meer te gekke huisjes, zoals een zigeunerwagen, en voor avonturiers zelfs een rioolbuis om in te overnachten. Meer info: Buytenplaets Suydersee.