Fresh spring rolls

Snack to go

Tegenwoordig hipper dan hip: fresh spring rolls! En je maakt ze makkelijk zelf. Bovendien is zo'n zelfgemaakte snack veel lekkerder dan een vette hap bij de pomp of op het station.

Video Mark Groen recept Renee Korswagen styling Martine Steenstra

Ze zijn het zusje van de gefrituurde Vietnamese loempia die je al sinds jaar en dag op iedere straathoek kunt kopen, maar dan véél gezonder. Met sla, reepjes wortel, garnalen, rijstvellen (gewoon te koop bij de meeste supermarkten!), veel munt, basilicum en mihoen maak je al een simpele variant. Of met gerookte kip en mango in plaats van garnalen wordt het minstens zo lekker. Even dippen in wat soja- of chilisaus en genieten maar!

 

Recept Vietnamese springrolls met garnalen

8 stuks

Ingrediënten

  • 8 cocktailgarnalen
  • 50 g rijstnoedels
  • 50 g pinda’s, fijngehakt
  • ½ komkommer
  • 3 takjes Thaise basilicum, alleen de blaadjes
  • 3 takjes verse munt, alleen de blaadjes
  • 4 vellen rijstpapier
  • 1 kropsla, blaadjes losgetrokken
  • ½ zakje geraspte wortel (à 150 g)
  • 3-4 el zoete chilisaus
  • sojasaus
  • hersluitbaar diepvrieszakje

Bereiding

Stap 1 Halveer de garnalen in de lengte.
Stap 2 Breng een ruime laag water aan de kook en neem van het vuur. Voeg de rijstnoedels toe en zorg dat ze helemaal onderstaan. Laat ze 4 minuten wellen. Giet de noedels af en spoel ze koud af.
Stap 3 Doe de pinda’s in het diepvrieszakje en sluit het zakje. Sla met een steelpan de pinda’s tot fijne kruimels.
Stap 4 Verwijder de zaadlijst uit de komkommer en snij het vruchtvlees in lange reepjes.
Stap 5 Snij de basilicum- en muntblaadjes fijn maar hak de kruiden niet.
Stap 6 Week een vel rijstpapier kort in een kom met warm water. Haal ‘m uit het water als het zacht is en laat goed uitlekken.
Stap 7 Leg het op een plank en leg op de onderkant 2 slablaadjes maar laat aan weerszijden 3 cm vrij. Leg er wat rijstnoedels, komkommer, wortel, pinda en kruiden op. Verdeel er wat chilisaus naar smaak op. Leg de garnalen erachter
Stap 8 Vouw een deel van de onderkant van het rijstvel over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol zo strak mogelijk op. Maak zo nog 7 rolletjes. Serveer de springrolls met sojasaus.

Dit recept werd mede mogelijk gemaakt door onze topkok Renee Korswagen

Zij is eigenaresse van De Kookkeuken van Capelle waar je fantastische kookworkshops kunt volgen. Renee is kookfanaat in hart en nieren. Van Vietnamees naar light & tasty tot grootmoeders keuken, ze draait haar snijplank er niet voor om.