Doperwtjessoep met munt

Snack to go

Wist je dat je van doperwtjes héérlijke soep kunt maken? Met wat blaadjes munt maak je er een echt fris voorjaarsgerecht van! En meenemen kan prima in een thermoskan.

Recept Renee Korswagen styling Martine Steenstra video Mark Groen

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: soepwinkels en soepbarretjes. Niet alleen omdat soep vol groente zit en dus supergezond is, maar ook omdat zo’n warme powerdrank wonderen verricht voor je gemoedstoestand! Doperwtensoep is de perfecte voorjaarssoep, zeker door de frisse touch die de muntblaadjes eraan geven. Tip: maak in één keer een flinke pan en bewaar alles wat niet op gaat in de vriezer.

Recept doperwtjessoep met munt

Voor vier tot zes personen

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 kg fijne doperwten (diepvries)
  • 1 liter hete groentebouillon
  • 15 g verse munt, alleen de blaadjes
  • 15 g basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 el witte wijnazijn
  • ½ el versgemalen peper

Verder nodig: staafmixer, keukenmachine, twee pannen

Bereiding

Stap 1 Snipper de ui.
Stap 2 Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui in circa 3 minuten glazig.
Stap 3 Voeg 600 gram erwten, de groentebouillon en breng aan de kook. Voeg de helft van de kruiden toe en laat 15 minuten koken tot de erwten helemaal gaar zijn.
Stap 4 Kook de resterende erwten in 300 ml water in circa 3 minuten beetgaar. Spoel ze direct af onder koud stromend water om de kleur te behouden.
Stap 5 Pureer de erwten met de staafmixer met 150 ml water tot een gladde puree. Voeg indien nodig nog wat extra water toe (50 ml).
Stap 6 Pureer de erwten met bouillon en kruiden met de staafmixer tot een gladde soep.
Stap 7 Voeg de resterende kruiden toe aan de pan en pureer nogmaals met de staafmixer tot de kruiden fijn zijn. Voeg de erwtenpuree toe, breng op smaak met peper, zout en witte wijnazijn en serveer direct. Garneer met een beetje verse peper.

Tip je kunt de soep t/m stap 4 een dag van tevoren bereiden.

Bekijk ook

Snack to go: fresh spring rolls 
Snack to go: frittata met chorizo

Dit recept werd mede mogelijk gemaakt door topkok Renee Korswagen

Zij is eigenaresse van De Kookkeuken van Capelle waar je fantastische kookworkshops kunt volgen. Renee is kookfanaat in hart en nieren. Van Vietnamees naar light & tasty tot grootmoeders keuken, ze draait er haar snijplank niet voor om.