Soort wagenbak van de vouwwagen

Wagenbakken van vouwwagens en tenttrailers verschillen nogal qua gebruikte materialen. Hieronder vind je een overzicht. 

Polyester

Polyester is een vezel dat is versterkt met een soort hars. Wagenbakken van polyester zijn sterk, licht in gewicht en gemakkelijk in onderhoud. Polyester roest niet en het is gemakkelijk te vormen.

Wagenbak van staal

Stalen wagenbakken zijn gemaakt van stalen panelen die op een frame zijn gelast, geschroefd of gepopt. Staal is relatief goedkoop en bijzonder sterk. Een nadeel is het gewicht. Vouwwagens van staal hebben een hoog leeggewicht en dat gaat ten kostte van het laadvermogen. Indien staal goed is bewerkt (gelakt, geverfd, gecoat) heeft roest en oxidatie geen invloed op het materiaal.

Kunststof wagenbak

Sommige merken hebben wagenbakken van kunststof panelen. Deze panelen hebben aan de buitenkant een kunststof laag en binnenin een holle, honingraatachtige structuur. Dat is sterk en stevig en het isoleert (geen last van condens). Het materiaal is kleurecht, het roest niet en het is lichter dan polyester, staal en aluminium.

Aluminium wagenbak

Aluminium is licht, sterk en het heeft trendy uitstraling. Aluminium vergt weinig onderhoud. Het is wel relatief duur.

Wagenbakken met zeildoek

Wagenbakken met zeildoek hebben een buizenconstructie waarin een sterk zeil (bisonyl) de opbergruimte vormt voor het tentgedeelte en het tentframe. Zeildoek is licht, flexibel en voordelig. Vergeleken met staal en aluminium is zeil kwetsbaarder maar wel sneller en eenvoudiger te repareren.

Sandwich

Twee dunne, kunststof platen met daartussen isolerend materiaal heet een sandwichconstructie. Dit materiaal wordt vooral in de caravanbouw gebruikt. Sommige Engelse vouwwagens/vouwcaravans zijn opgebouwd uit zulke sandwichpanelen. Het materiaal is sterk, licht, vormvast, onderhoudsvrij en het isoleert erg goed. Het is wel vrij prijzig.  

Houten wagenbak

Soms wordt nog hout gebruikt voor een wagenbak. Een constructie van houten panelen is meestal geverfd, gelakt met een epoxylaag of bekleed met kunststof. Mits goed onderhouden is hout goed bestand tegen vocht.