Soorten vouwwagens

Het opzetsysteem bepaalt in grote mate de tijd die nodig is om een vouwwagen op te zetten. Er zijn vouwwagens die binnen een paar minuten kampeerklaar zijn, maar ook die pas na een half of langer uur staan.

Globaal zijn er drie verschillende soorten opzetsystemen, waaronder de symmetrische, de asymmetrische en de hefdakvouwwagens. Binnen deze systemen zijn er natuurlijk varianten. Hefdakvouwwagens zie je steeds minder. Tenttrailers (een aanhangwagen met een afneembare tent) des te meer. Probeer voor aankoop eerst hoe praktisch (of onpraktisch) je een bepaald opzetsysteem vindt.

Symmetrische vouwwagens

Deze modellen hebben twee slaapgedeeltes die links en rechts van de wagenbak omklappen en soms twee, niet al te diepe bankkastjes (vooral bij oudere modellen). Een tafel kan het interieur completeren. Een keuken is meestal standaard en staat in de voortent. Dit type is uit te breiden met ondertentjes, die geschikt zijn als slaapverblijf voor kinderen of voor opslag van spullen. Symmetrische modellen hebben een wagenbak met zeil of een harde deksel.

Asymmetrische vouwwagens

Dit zijn wagens met een deksel die in de breedte (links of rechts) of in de lengte omklappen. Het deksel dient als slaapruimte of als woonruimte. Soms rust het deksel op de grond en soms op pootjes. Ligt het deksel op de grond, dan is een vlakke ondergrond noodzakelijk. Het aantal slaapplaatsen varieert. Bij sommige modellen moet je de wagenbak uitklappen voordat je de bagage kunt in- of uitladen, bij andere til je het deksel en het bed op en kun je direct bij de bagageruimte. Een bermkeuken of een (afneembare) keuken op de dissel is vaak optioneel, net als ondertentjes of gastencabines. Een asymmetrisch model heeft meestal een wagenbak met een harde deksel van kunststof.

Tenttrailers

Tenttrailers zijn aanhangwagens met een (afneembaar) houten plateau waar een tent op is gemonteerd. De tent heeft een frame die vanzelf mee uitklapt als je de tent als een soort markies uittrekt. Een tenttrailer valt qua model onder de asymmetrische vouwwagen. Omdat de hele tent met plateau is te verwijderen, kun je de tent gemakkelijk droog opslaan. De wagenbak is te gebruiken als gewone aanhanger.

Hefdakvouwwagens

Hefdakvouwwagens hebben een kunststof deksel dat omhoog wordt gezet en dan dienst doet als dak. Tussen wagenbak en dak is tentdoek aangebracht. Het interieur is vaak compleet met keukentje, banken en tafel. Ze neigen dan ook meer naar een caravan dan naar een vouwwagen. Ook zijn ze wat zwaarder en breder dan de andere typen. De meubels en kasten staan tijdens het rijden op de vloer. Eenmaal op de camping zet je ze neer of hang je ze op hun plaats. Hefdakcaravans hebben een wagenbak met een harde deksel (kunststof).