Doeksoorten van vouwwagens

Voor een groot deel bestaan vouwwagens uit doek. Dat is ook meteen het meest kwetsbare onderdeel en ook is het doek van invloed op het leefklimaat tijdens het kamperen. Er zijn diverse tentdoeksoorten, met elk weer andere eigenschappen. Wat is er te koop?

Katoenen doek bij de vouwwagen

Dit materiaal wordt veelvuldig gebruikt. Het is sterk, laat in zekere mate lucht door (het 'ademt') en regelt de temperatuur en de vochtigheid enigszins. Minder sterke punten zijn dat katoendoek kan verkleuren en minder gemakkelijk is te reinigen. Bovendien is het bij onjuist gebruik gevoelig voor rot en schimmel. Laat je nat katoen te lang opgevouwen en wel in de wagen liggen, dan kan het weer erin komen. Binnententen zijn, vanwege de luchtdoorlatende eigenschappen, bijna altijd van katoen.

Polyvinylalcohol (PVA) doek

PVA heeft eigenschappen die aan katoen doen denken. Het kan wat vocht opnemen, waardoor condens minder kans krijgt. Om de vezel sterker te maken, wordt PVA wel met polyester gemengd. Voor daken krijgt het doek aan de buitenkant een afdichtende laag (coating). Het is daardoor goed te reinigen (ideaal als de vouwwagen nat en/of vuil is en ingevouwen moet worden). Door de coating kent het doek geen ademend vermogen.

Vouwwagen met acryldoek

Dit materiaal komt op vouwwagens nauwelijks voor. Het is aanzienlijk duurder dan katoen. Acryldoek is vrij sterk en het neemt geen vocht op. Bovendien heeft het een lange levensduur en verschiet het bijna niet van kleur. Acryl is beter bestand tegen schimmels en bacteriën en het 'ademt', maar minder dan katoen.

Polyesterkatoen/Technical Cotton (TC)

Polyester wordt vaak gemengd met katoen (TC) om de voordelen van de beide materialen met elkaar te combineren. Katoen bevordert de luchtdoorlatende eigenschappen en het polyester maakt het doek sterker.

Welke doeksoort is het best?

Voor het kamperen in een warm klimaat is katoen het beste materiaal. Synthetisch doek geeft in dergelijke omstandigheden altijd een wat broeierige atmosfeer in de wagen. Voor wisselvallige omstandigheden komen zowel katoen als synthetisch doek in aanmerking. Wanden van katoen zijn het beste, want dan kan de tent toch nog wat warmte kwijt. De meeste vouwwagens zijn voor het kamperen onder winterse omstandigheden ongeschikt. Het min of meer vlakke dak geeft problemen met de afvoer van sneeuw. Bovendien is de grote ruimte onvoldoende warm te krijgen.