Documenten voor een vouwwagen

Alleen voor aanhangwagens boven 750 kg is een kentekenbewijs verplicht. Dat geldt dus voornamelijk voor (vouw)caravans, boottrailers en een enkele grote bagagewagen of tenttrailer.

Welke documenten heb je nodig?

Het gewicht van de vouwwagen bepaalt welke documenten erbij horen. En net als bij de typegoedkeuring ligt de grens bij 750 kg. Hierbij gaat het om het totaalgewicht en niet om wat de vouwwagen leeg weegt. Dit totaalgewicht (officieel 'maximummassa') is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen). Deze gegevens vind je op een metalen plaatje op het chassis van de vouwwagen.

- Zwaarder dan 750 kg; Kentekenbewijs
- Niet zwaarder dan 750 kg; Eerste aankoopnota of identiteitsbewijs  

Het kentekenbewijs is te vergelijken met het kentekenbewijs van een auto. Het document wordt afgegeven nadat de RDW een typegoedkeuring heeft verleend.

Naar het buitenland met de vouwwagen

Indien het maximale laadvermogen van de vouwwagen lager is dan 750 kg, kun je zonder documenten op pad in de EU. Daarbuiten is een 'document van eigendom' (originele aankoopnota) aan te raden. Overschrijdt de aanhanger dat gewicht (zie chassisplaatje), dan is een originele aankoopnota, een invoerverklaring van de importeur of een eigen kentekenbewijs nodig.