Accessoires voor vouwwagens

Al is de vouwwagen nog zo compleet, je zult toch wel wat te wensen overhouden. Hieronder vind je in willekeurige volgorde een aantal handige accessoires. Neem overigens niet te veel accessoires mee, want vouwwagens hebben een beperkte hoeveelheid ruimte. Ook het laadvermogen is niet onbeperkt.

Koelbox

Een koelbox is ideaal om levenswaren langer vers in te houden. Ook een koel drankje is nooit weg. In de meest simpele vorm is een koelbox niet meer dan een kist, waarin de koeling via 'koelelementen' wordt verzorgd. Die leg je van tevoren in het vriesvak van de koelkast thuis of de vrieskist van de camping. Na verloop van tijd - in warme klimaten soms al na een halve dag - zul je dat opnieuw moeten doen.

De duurdere koelboxen werken op 220 V en vaak 'doen' ze het ook op 12 V en op gas. Dergelijke exemplaren maken je niet meer afhankelijk van de faciliteiten op de camping.

Reservewiel voor een vouwwagen

Een reservewiel is voor een vouwwagen onmisbaar. Want misgrijpen als er een band lekt raakt, is geen pretje. Daar komt bij dat vouwwagenbanden vooral in het buitenland minder courant en dus niet overal te koop zijn. Meteen kopen dus en niet wachten tot de omstandigheden je ertoe dwingen.

Antidiefstalmiddelen

Thuis en onderweg zul je je bezit tegen diefstal willen beveiligen. Gelukkig liggen de kampeerzaken vol met sloten, dus dat moet lukken. Negen van de tien keer zal de keus gaan tussen een koppelingskap en een wielklem. Ze zijn zichtbaar aanwezig en bieden veel bescherming. Daarnaast wordt door verzekeringsmaatschappijen vaak geëist dat je de vouwwagen met een van de twee op slot zet. In dat geval moet het slot ook VIP/TNO zijn goedgekeurd.

  • Koppelingskap

    Een koppelingskap voorkomt het aanhaken van de vouwwagen. Hij wordt over de koppeling heen geschoven en beschermt zo ook de bouten waarmee de koppeling is bevestigd. Daarna wordt hij afgesloten met een stevig hang- of cilinderslot. Sommige kappen zijn ook te gebruiken als de vouwwagen aan de auto vast zit.
  • Wielklem

    De wielklem - berucht bij foutparkeerders - is er ook voor vouwwagens. Hij omklemt het wiel en maakt wegrijden onmogelijk. Een klem heeft een robuuste uitstraling en zijn uiterlijk schrikt al bij voorbaat af. Bovendien biedt hij van alle producten de meeste bescherming. Wel zijn de meeste wielklemmen nogal zwaar en niet altijd even makkelijk aan te brengen.

Disselkast

Veel merken kunnen tegen meerprijs een disselkast leveren. Die moet je zien als een grote (kunststof) kist die op de dissel wordt vastgezet. De disselkast is vooral handig omdat hij de laadruimte groter maakt. Hij is ideaal voor spulletjes die je onderweg wel eens nodig kunt hebben. Een disselkast mag overigens niet te zwaar worden beladen. Anders wordt het gewicht waarmee de vouwwagen op de trekhaak van de auto drukt (de kogeldruk) te groot.

Kantelbeugels voor een vouwwagen

Als je er voor kiest om de vouwwagen thuis in de garage te stallen, kun je overwegen om 'kantelbeugels' te kopen. De meeste merken kunnen er wel een leveren. Met een kantelbeugel kun je de vouwwagen op z'n kant zetten. En doordat er wieltjes onder zitten, rijd je 'm dan zo op z'n plaats.

Fietsen mee op de vouwwagen

Op een vouwwagen kun je fietsen op het deksel vervoeren. Hiervoor zijn speciale rekken te koop. Overigens gaat het gewicht van fietsen en rek wel ten koste van het laadvermogen.

Cassettetoilet

Anders dan caravans hebben vouwwagens geen toilet aan boord. De oplossing is een draagbaar cassettetoilet. Met kinderen is zo'n wc een handige accessoire, vooral 's nachts. Bovendien is het sanitair op campings niet altijd even schoon als je thuis gewend bent.

Anti-condens

Iedereen verliest tijdens het slapen een hoeveelheid vocht. Een klamme matras is dan het gevolg bij bedden zonder lattenbodem. Regelmatig ventileren helpt. Makkelijker is echter om anti-condensmatten onder de matras te leggen. De matrassen kunnen ventileren zodat het vocht niet wordt vastgehouden.