Aandachtspunten bij vouwwagens

Kijk bij het kiezen van een vouwwagen naar wat bij de prijs is inbegrepen en wat niet. Bij enkele typen moet je een keuken en/of de voortent apart kopen. Ook een oplooprem betekent soms een meerprijs. Bij sommige typen behoort een reservewiel en/of een disselkast tot de standaarduitrusting.

Bedden van een vouwwagen

Probeer uit hoe de matrassen liggen. Te slap is niet prettig, te stevig evenmin. Let ook op de afmetingen van de bedden. In de lengte moet het bed liefst 5 cm langer zijn dan jijzelf. In de breedte heb je ongeveer 65 cm nodig. Inmiddels zijn de meeste vouwwagens uitgerust met luxe bedden die voorzien zijn van een lattenbodem of andere geavanceerde constructies. Niet zelden zijn de matrassen van hoge kwaliteit, afhankelijk van het prijskaartje dat er aan hangt. Ook in lengte en breedte zijn de bedden aangepast aan de toegenomen lengte van de kampeerder.

Keukens in vouwwagens

Bij sommige typen wordt een super de luxe keuken geleverd. Andere typen doen het soms met een eenvoudig gasstelletje. Heeft de keuken voldoende aflegruimte en kun je er je kookspulletjes in kwijt? Is de keuken in hoogte verstelbaar of moet je krom gebogen over de gaspitten staan? En hoe stevig staat-ie op z'n poten?

Ventilatie in de vouwwagen

Zijn er voldoende ventilatieopeningen in het doek aanwezig? Die heb je nodig om onder alle weersomstandigheden goed te kunnen ventileren. Een paar tips:

  • In de binnententen moeten de ventilatieopeningen voorzien zijn van fijnmazig gaas om insecten tegen te houden;
  • In de voortent hoort bij de keuken (en liefst ook in de wand daar tegenover) een afsluitbaar ventilatieraam te zitten. Dit raam moet ook te gebruiken zijn als het regent;
  • Het is handig als je de mogelijkheid hebt om de voorwand op te rollen en één van de zijwanden kunt uitzetten;
  • Is het dak van synthetisch doek, let dan op de aanwezigheid van ventilatieopeningen vlak onder het dak en in de achterwand;
  • Bij vouwwagens met alleen synthetisch doek zijn katoenen binnententen het beste.
  • Welke doek er ook is gebruikt: ventileren moet!

Garantievoorwaarden

De inhoud en de duur van de garantie kunnen een rol spelen. Op nieuwe vouwwagens zit soms twee jaar fabrieksgarantie. Koop je een gebruikte vouwwagen bij een BOVAG-bedrijf dan krijg je daarop automatisch 12 maanden garantie mits de koopprijs van de vouwwagens meer is dan € 2.000.