Vouwwagen kopen of huren?

Wat is goedkoper: jaarlijks een vouwwagen huren of er toch zelf een kopen? Hieronder de voor- en nadelen.

Vouwwagen kopen

Als je een nieuwe caravan of vouwwagen koopt, kun je helemaal afgaan op je eigen wensen. Sommige accessoires moet je dan nog wel apart aanschaffen en dat betekent extra kosten. Er zijn nogal wat merken, typen en indelingen en dat maakt kiezen niet eenvoudig. 

Voor- en nadelen

 • Kopen is voordeliger dan huren.
 • De vouwwagen is jouw eigendom en je weet wie er op je matras slaapt.
 • Je hebt elk jaar kosten voor stalling en onderhoud. 

 

Vouwwagen huren

 

Kun je nog geen keuze maken of wil je eerst proberen? Dan is huren een goed alternatief. Huren kun je meestal bij bedrijven die ook nieuwe vouwwagens en tenttrailers verkopen. In overleg kun je zelfs een zogeheten huurkoopcontract tekenen, waarbij je de vouwwagen na de vakantie kunt kopen, met aftrek van de huursom.

Voor- en nadelen

 • Je kunt eerst uitproberen of het model en het kamperen met een vouwwagen bevalt.
 • Huren kost € 350 tot € 500 per week (excl. schoonmaakkosten, kentekenplaat en opties als een luifel, koelbox, gastencabine, disselbak en gasfles).
 • De huurder is in meestal verplicht een reisverzekering en pechhulp voor de aanhanger af te sluiten.

 

Tweedehands vouwwagen

 

Je kunt een tweedehands vouwwagen bij een bedrijf of bij een particulier kopen. Hoewel kopen via internet (zoals bijvoorbeeld via Marktplaats) steeds populairder wordt, doen veel mensen liever zaken met een officieel vouwwagen- of caravanbedrijf. Bij een dealer kun je immers ook je oude vouwwagen of caravan inruilen, je hebt er meer keus en hij geeft garantie. Dat laatste is overigens afhankelijk van het aankoopbedrag. Kijk voor meer informatie over garantie op www.bovag.nl/camper-caravan.
Bekijk belangrijke controlepunten als je een gebruikte vouwwagen wilt kopen.

Het hele kostenplaatje komt er bij een tweedehands vouwwagen anders uit te zien. De afschrijfkosten gaan drastisch naar beneden waardoor je goedkoper kampeert. Reken wel op extra onderhoudskosten.

 

Tips

 

 • Koop bij een erkende dealer. Die heeft een groot aanbod, doet aan inruil en geeft garantie.
 • Bij een dealer kun je een huurkoopcontract tekenen, waarbij je de vouwwagen na de vakantie kunt kopen, met aftrek van de huursom.   
 • Als je een jaartje niet kampeert, kun je een deel van je afschrijving terugverdienen door de vouwwagen te verhuren.
 • Bij ANWB Rechtshulp kun je gratis modelcontracten downloaden voor kopen en huren.
 • Kijk op www.caravankoopwijzer.nl voor een overzicht van vouwwagens en dealers.

 

Infographic vouwwagen kopen of huren

 

Het rekenvoorbeeld laat zien dat kopen voordeliger is dan huren. Drie weken huren kost in € 1.557. Heb je een vouwwagen in eigen bezit, dan kost het € 1.014 per jaar, ongeacht het aantal weken dat je hem gebruikt.