Aanhangwagens lichter dan 750 kg

Voor aanhangers onder de 750 kg is geen kentekenbewijs nodig. Tot deze categorie behoren vouwwagens en bagagewagens en een enkele kleine caravan. Als 'document van eigendom' is een originele (eerste) aankoopnota nodig, een invoerverklaring van de importeur of een aanhanger identiteitsbewijs.

Aankoopnota van de aanhangwagen bij de hand houden

Omdat de EU-binnengrenzen weggevallen zijn, heb je voor een reis naar een van de lidstaten geen speciale documenten voor de aanhangwagen nodig. Maar gaat de reis naar een niet-aangesloten land, dan moet je bij terugkomst in de EU kunnen aantonen dat de voor de aanhangwagen verschuldigde belastingen (BTW, invoerrechten e.d.) zijn betaald. De originele aankoopnota is hiervoor voldoende. Meer inlichtingen verstrekt de douanetelefoon (0800-0143).
Kun je geen aankoopnota, invoerverklaring of identiteitsbewijs overleggen, dan moet je, bij een eventuele controle aan de EU-grens mogelijk een heffing over de dagwaarde van de aanhangwagen betalen. Bij een nieuwe aanhangwagen kan dat in de papieren lopen, maar bij oudere exemplaren valt dat doorgaans mee.