Aanhangwagens zwaarder dan 750 kg

Aanhangers die zwaarder zijn dan 750 kg hebben een kentekenbewijs nodig. Tot deze categorie behoren vrijwel alle caravans.

Bij de grens van 750 kg gaat het om het totaalgewicht en niet om wat de caravan leeg weegt. Dit totaalgewicht (officieel: toegestane maximummassa) is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen).

Kijk op de site van de RDW voor alle informatie.

Typegoedkeuring aanhangwagens

Voor aanhangwagens die meer dan 750 kg mogen wegen moet de RDW een typegoedkeuring verlenen. Als bewijs daarvan wordt dan een kentekenbewijs afgegeven. Alle andere aanhangwagens, dus ook zelfbouw en aanhangwagens onder 750 kg moeten van de RDW een typegoedkeuring krijgen.

Een kentekenbewijs voor caravans

Sinds 1 september 2003 moeten alle aanhangwagens zwaarder dan 750 kg voorzien zijn van een kentekenbewijs. De meeste caravans komen voor deze regeling in aanmerking.

Het is verplicht om de gele kentekenplaat behorend bij het kentekenbewijs van de caravan achterop de caravan te voeren. Gaat de reis naar een land buiten de EU (Zwitserland uitgezonderd), dan is ook een NL-sticker (witte achtergrond, zwarte letters NL) achter op de auto nodig. Aanhangwagens en caravans die niet zwaarder mogen wegen dan 750 kg, moeten zijn voorzien van een witte kentekenplaat met het kentekennummer van de trekkende auto en een NL sticker.

Kenteken kwijtgeraakt

Ben je (een deel van) jouw kentekenbewijs kwijt of is het beschadigd, dan moet je bij de RDW een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Alleen de persoon die het voertuig op naam heeft staan, of iemand namens hem, mag de aanvraag indienen.