TV kijken op de camping

Mogelijkheden en tips

Sommige kampeerders kunnen echt niet zonder hun favoriete serie of die ene belangrijke sportwedstrijd. Daarom is werkelijk overal tv beschikbaar. De KCK inventariseert de mogelijkheden en geeft tips.

Welke vorm van televisiekijken of welke aanbieder je ook kiest, overtuig jezelf ervan dat het aangeboden pakket in het land van je bestemming is te ontvangen. Dit geldt ook voor de afzonderlijke zenders. Door aan kijkcijfers gekoppelde rechten kan hierin nogal eens verschil zitten. Wil je perse een specifieke zender of programma kunnen zien, vraag de aanbieder er dan specifiek naar. In het buitenland is kijken via de satelliet onovertroffen.

Apps

Diverse aanbieders van digitale tv, zoals Ziggo en KPN, bieden ook tv aan via een app. Voor klanten van deze aanbieders kan dat bij een thuisabonnement zonder extra kosten in heel Nederland op meerdere apparaten tegelijk. Je kunt (bij Ziggo) zelfs de opname-apparatuur op je decoder thuis bedienen. De capaciteit van wifi op de camping is vaak onvoldoende. Met een 4G-netwerk is de capaciteit optimaal.

Digitenne

Europa is digitaal. Wie thuis al Digitenne ontvangt, kan die decoder overal mee naartoe nemen, ook naar het buitenland. Daar ontvang je geen Nederlandse zenders, maar wel de landelijke en locale Free-To-Air, niet-gecodeerde DVB-T kanalen. (Voluit: Digital Video Broadcasting Terrestrial, ofwel digitale tv die via zendmasten op de grond wordt doorgegeven.) In tegenstelling tot Nederland – alleen NPO 1, 2 en 3 zijn gratis – zijn in het buitenland veel zenders vrij te ontvangen.

Soms is DVB-T al in de tv ingebouwd, dan voldoet het om een antenne aan te sluiten. Neem je Digitenne mee naar een andere locatie, kies dan steeds de menu-optie ‘fabrieksinstellingen herstellen’ om opgeslagen kanalen te wissen. Laat daarna nieuwe kanalen zoeken. Met een abonnement beschik je in Nederland over 30 tv-zenders en 28 radiozenders. Vanaf € 15,50 per maand. Meer informatie vind je hier.

Kabel

Veel Nederlandse campings bieden op comfortplaatsen een aansluiting op het centraal antennesysteem. In Nederland gaat het om bijna 400 van ruim 1.000 campings. Dat is in Duitsland en Frankrijk wel anders, met respectievelijk maar 130 en 15 campings die dit aanbieden. In Oostenrijk is de dekking ongeveer 20% van het totaal. Een tv breng je zelf mee, antennekabels zijn vaak voorhanden.

Zender BVN

Biedt een camping in het buitenland satelliet-tv over die kabel, dan maakt BVN, de publieke zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, soms deel uit van het pakket. BVN zendt 24 uur per dag journaals uit en een variatie aan amusement en discussieprogramma’s uit Nederland en België. Prijzen variëren. Met de BVN-app kijk je in het buitenland naar de livestream op smartphone en tablet. In verband met uitzendrechten werkt de app niet in Nederland en België.

Laptop

Vraag de computerwinkel om een Free-To-Air ontvanger voor de laptop. Je krijgt een tv-ontvanger en een antenne, die je aansluit op een usb-poort. Hiermee kun je alleen niet-abonnementgebonden zenders en ongecodeerde digitale DVB-T zenders ontvangen. Vanaf € 29,95.

Satelliet

Honderden gratis te ontvangen wereldzenders maken zappen tot een avondvullende bezigheid. Met satelliet-tv kun je NPO 1, 2 en 3, regionale zenders en BVN Free-To-Air ontvangen. Canal Digitaal is de enige aanbieder. Met een zenderpakket van Canal Digitaal heb je in Europa alle Nederlandse zenders ter beschikking. Drie grote Nederlandse bedrijven werken overigens samen om een nieuwe aanbieder op te richten – blijf op de hoogte via www.joyne.nl.

Goede ontvangst

Voor een goede satellietontvangst moet je na aankomst op de camping een satellietschotel richten. Bomen, gebouwen, masten, caravans of campers, slechte weersomstandigheden en bergen kunnen de ontvangst belemmeren. Het zoeken van een satelliet lukt beter met betere apparatuur. De handleiding met schema’s over elevatiehoek en kompasrichting zijn onontbeerlijk. Een schotel op los statief kun je meters van je caravan of camper in het vrije veld plaatsen. Helemaal fantastisch is een volautomatisch richtende schotel. Die hoef je alleen maar buiten te zetten en in te schakelen. Abonnement Canal Digitaal Recreatie-pakket vanaf € 15,95 per maand.

Misschien vind je dit ook interessant