Winterkamperen met de tent

Wintersporters die gaan kamperen doen dit vooral in de caravan. Toch zijn er ook mensen die met de tent de kou gaan trotseren. In dit artikel vind je handige tips.

Tentdoeken in de winter

Katoen ademt. Daarom heb je in een katoenen tent minder last van aanvriezende condens. Maar eenmaal nat en bevroren is zo'n tent nauwelijks nog in te pakken en vanwege de gewichtstoename is een katoenen tent alleen geschikt voor transport met de auto. Kunststof doek is licht, hierdoor kan het sneeuw en ijs er gemakkelijk van afgeschud worden. In een klein binnententje blijf je makkelijker warm, maar bewegingsvrijheid heb je niet of nauwelijks. Condens en vocht verdwijnen minder makkelijk en condens zal eerder aanvriezen.

Haringen in de bevroren grond

In de winter kan de grond erg hard en koud worden. Krijg je de haringen niet in de bevroren bodem? Boor dan een gat in de grond, stop de haring in de grond en geef er nog een paar klappen op.

Kacheltje als vorstbeveiliger

Een klein elektrisch kacheltje kan als vorstbeveiliger dienen. Stapel alles dat niet mag bevriezen (toiletartikelen, lenzenvloeistof, sommige etenswaren, vers fruit) voor de kachel. De kachel veroorzaakt circulerende warme lucht in de tent. In combinatie met permanente ventilatie blijft de tent zo van binnen droog. Reken niet op een geheel vorstvrije tent, de capaciteit van de kachel is daarvoor te gering.
Een straalkachel op gas verspreidt heel veel warmte. Zet de kachel onder de luifel en nooit in de tent. Dit in verband met het gevaar van koolmonoxidevergiftiging.

Koken tijdens het winterkamperen

Koken op benzine, bijvoorbeeld op een tweepitter van Coleman (www.coleman.com), mag uitsluitend buiten. Benzine is uiterst brandgevaarlijk, bovendien wordt het onder druk gebruikt. Ook zijn de verbrandingsgassen in een slecht geventileerde ruimte schadelijk voor de gezondheid. Butaangas en Campingaz werken niet onder het vriespunt.

Tips om warm te blijven tijdens het winterkamperen

Als het ver onder het vriespunt is, is het belangrijk om voldoende maatregelen te nemen om warm genoeg te blijven. Actieve bezigheden overdag houden het lichaam om te beginnen al warm. Ook moet je regelmatig calorierijk en warm voedsel eten, minimaal om de drie uur, en veel warme dranken drinken. Het spreekt voor zich dat warme kleding, muts en handschoenen een must zijn. Katoen is minder warm omdat het vocht op de huid vasthoudt. Onderkleding is ook belangrijk. Lang ondergoed onder een skibroek beschermt goed tegen de kou.

Isolerende slaapmatjes zijn onmisbaar. Maak elkaar gedurende extreem koude nachten (<-10ºC) regelmatig even wakker en controleer of tenen en oren niet bevriezen. In winterslaapzakken moet ook het hoofd ingepakt kunnen worden. Kies er één met een minimale comfortabele gebruikstemperatuur van 15 graden onder nul.

Als laatste tip is het handig om snel 'stamgast' te worden in een gezellige bierstube. Daar warm je voor de nacht nog even lekker op bij de open haard. Een borreltje, glühwein of warme chocolademelk helpen natuurlijk mee.