Voor het eerst kamperen met een kind

Jarenlang gingen Iris en haar man op luxe vliegvakanties. Nu ze moeder is, wil ze het kampeergevoel van vroeger ook aan haar zoontje meegeven. Maar voor het eerst na jaren weer kamperen en dan ook nog met een kleine, hoe werkt zoiets?

Met mijn ouders kampeerde ik elk jaar in Zeeland: elke dag naar het strand, vriendinnetjes maken en midden in de nacht stiekem boterhammen met heel veel hagelslag eten. Dat plezier, die vrijheid, dat wil ik ook aan Huub (1) meegeven. Mijn man Richard was nog niet overtuigd. Inpakken, uitpakken, dat gedoe, daar zag hij tegenop. Wij krijgen altijd ruzie op dat soort momenten. En Richard kende kamperen alleen van festivals: wegdrijven in lekke tentjes. Maar via via konden we goede spullen lenen. Toen wilde hij het wel uitproberen.

Wakker liggen

Ik ben een week bezig geweest om in te pakken. De hele buurt gaf tips: Op de as laden. Dakraam dicht voor je wegrijdt. Neem houten plankjes mee en leg ze onder de pootjes als je ze uitdraait. Op YouTube keek ik een filmpje over het opzetten van de voortent. De achterbak van de auto propten we vol luiers. De eerste nacht in de caravan lag Huub veel wakker. Ik voelde me schuldig. ’s Morgens stapte ik slaapdronken de caravan uit in een diepe plas modder. Het had geregend en we hadden de flappen van de voortent naar binnen gevouwen in plaats van naar buiten. Mijn man heeft heel hard gelachen toen ik daar in dat modderbad stond. Alles wat mis kon gaan, ging de eerste dag mis.

Tafelgrill

Maar daarna werd het feest. Op een camping praat iedereen met iedereen. Ik vond het fantastisch om dat opnieuw te ontdekken. Met tie wraps maakten we een traphekje aan het bedje. Zo was het veilig. Als Huub huilde, gingen we af en toe kijken maar we lieten hem wel liggen. Op een camping is het nooit muisstil. Na twee nachten was hij gewend. Zijn hapjes kookten we in de caravan. Voor onszelf had ik een eenpittertje gekocht, een minitafelgrill op gas. Zodra Huub lag te slapen, gooiden wij er een visje op. Flesje wijn erbij. Heel relaxed!

Spelen

Huub sleepte met koffiebekertjes, wasknijpers en verlengsnoeren. Alles behalve zijn speelgoed. Zelfs bij de buurkinderen graaide hij als ’ie even de kans kreeg alles weg. Alleen zijn bal was heilig, daar kon hij uren mee rotzooien. ’s Avonds lazen we voor uit Dikkie Dik, zijn favoriete kinderboek. We hadden ook nog wat andere boekjes mee die hij thuis het meeste pakt. Zijn aankleedkussen legden we op bed of op tafel. Met wat luiers, billendoekjes en een washandje hadden we alles bij de hand. De camping had ook een familiedouche met twee douchekoppen en ruimte genoeg om Huub uit- en aan te kleden. Dat is heel fijn.

Pindakaas

Het gevoel uit Zeeland is weer terug. Hele dagen buiten. Niets moeten. Samen onbezonnen de deur uit. Huub slaapt heerlijk op zijn eigen matrasje met eigen knuffie. En hij is heel blij met het potje pindakaas. Ja, ook wij zijn van die Nederlanders die graag hun eigen eten meenemen. En als we de boel weer opruimen of schoonmaken, zetten we Huub er lekker bij in zijn Ikea kinderstoel. Inmiddels is manlief overtuigd: we gaan sparen voor een eigen caravan. Volgend jaar willen we naar Italië. Dat staat al heel lang op ons verlanglijstje.

Kampeertips van Iris

  1. Selecteer campings bewust, een familiedouche is heel fijn.
  2. Beperk de hoeveelheid speelgoed, kleine kinderen spelen met alles.
  3. Een ruime voortent is fijn bij slecht weer.
  4. Met tie wraps en duct tape kun je alles aanpassen.
  5. Maak je niet druk, het is vakantie!

Misschien vind je dit ook interessant

Go Camping, hét beginpunt voor gezinnen die kamperen
Kindercampings in Europa
Paklijst kamperen met kinderen