Kampeervormen

Kamperen kan op diverse manieren. En campings zijn er volop; de meeste vind je in de campinggidsen of het boekje Campings onderweg in Europa voor campings langs de doorgaande wegen in Europa. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Vrij kamperen

Optimale vrijheid biedt kamperen buiten de officiële campings om. Het is echter maar in enkele landen mogelijk en alleen als je toestemming krijgt van de plaatselijke autoriteiten of de eigenaar van de grond. Informeer ter plaatse wat de geldende regels zijn.

Staatsbosbeheer

Natuurkampeerterreinen

De natuurkampeerterreinen liggen allemaal in of aan de rand van natuurgebieden. Je mag hier maximaal vier weken achter elkaar staan. De meeste natuurkampeerterreinen hebben moderne voorzieningen en ruime standplaatsen. Het kampeerseizoen loopt van april tot en met de herfstvakantie.

Groepskampeerterreinen

Wie op stap wil met een grote groep collega's, vrienden of familieleden, kan terecht op een van de acht groepskampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Ze bieden plaats aan 100 tot 700 personen. Reserveren is in alle gevallen noodzakelijk.

Paalkamperen

Speciaal voor avontuurlijke fietsers of wandelaars zijn er de paalkampeerterreinen, waar 'wild' gekampeerd mag worden. Ze liggen in open plekken in het bos of aan de bosrand nabij langeafstand wandel- en fietsroutes. En zijn niet per auto bereikbaar. Vanwege de geringe afmeting bieden ze plaats aan maximaal drie trekkerstenten die binnen een straal van 10 meter van de paal moeten staan. Het gebruik is gratis, maar je mag er niet langer dan 72 uur bivakkeren.

Website Staatsbosbeheer

Kamperen bij de boer

De rust van het platteland en het omgaan met de dieren op de boerderij heeft door velen de voorkeur boven een verblijf op een grote camping. De Stichting Vrije Recreatie is de grondlegger van het 'kamperen bij de boer'. Daarnaast biedt ook de VeKaBO kampeerplekken bij de boer. De accommodaties zijn doorgaans eenvoudig en het aantal plaatsen is beperkt. Er zijn wel toiletten, wasgelegenheden, douches en electriciteit.

Meer bij SVR
Meer bij Vekabo

Landgoed- en kasteelcampings

Kenmerken van deze campings zijn rust en ruimte. Het zijn mooi gelegen terreinen, waarvoor soms een kampeerbewijs nodig is. Voor informatie kun je terecht bij de Vereniging Gastvrije Nederlandse Landgoederen en Kastelen LKC, tel. 0318 - 578 555 of surf naar:

Gastvrije Landgoederen

Kampeerreizen van ANWB

Maximale zekerheid en individuele vrijheid. Dat zijn de kenmerken van de Kampeerreizen van ANWB. De route tussen de kampeerterreinen rijd je met eigen vervoer en in eigen tempo, terwijl er altijd een toeristisch en technisch begeleider in de buurt is. Er zijn reizen naar vele populaire bestemmingen. Maar ook naar landen als Israël, Canada en Zuid-Afrika. Brochure aanvragen? Stuur dan een e-mail met je adresgegevens naar kampeerreizen@anwb.nl. Wij sturen je de brochure dan gratis en vrijblijvend toe. Of neem een kijkje op de website.