Elektriciteit tijdens het kamperen

Veel kampeermiddelen hebben een elektriciteitsinstallatie aan boord. Dat vraagt om voorzichtigheid, want je leeft er als het ware bovenop.

Een paar tips over de elektrische installatie

  • Zorg ervoor dat de elektrische installatie beveiligd is met zekeringen én een aardlekschakelaar. Zekeringen voorkomen kortsluiting. De aardlekschakelaar controleert of de stroom die binnenkomt er na gebruik ook weer uitgaat. Zo niet (er lekt stroom, waardoor alle metalen delen onder stroom kunnen komen te staan), dan schakelt hij razendsnel de spanning uit.
  • Zet een eventuele tweede accu in een aparte bak in de bankkast met een luchtafvoer (ventilatie) naar buiten, want tijdens het opladen kan explosief 'knalgas' ontstaan.
  • Gebruik alleen blauwe, spatwaterdichte CEE-stekkers in combinatie met een kabel van neopreen. Deze kabels zijn te herkennen aan het opschrift H07RNF, 07RN of RN. Voor verloopsnoeren geldt hetzelfde. Om te voorkomen dat de stekkerverbinding de grond raakt, mogen ze niet langer zijn dan 40 cm.
  • Als de camping een afgesloten elektriciteitskast heeft, kun je hier veilig stroom van betrekken. Het komt echter ook voor dat er een plankje met een paar stopcontacten in de boom hangt. Minimaal moet zo'n aansluiting voorzien zijn van randaarde. Zo niet: liever zonder stroom dan onder stroom!
  • Sluit het verlengsnoer altijd eerst op de caravan en kampeerauto aan en dan pas op de stroompaal.

Elektriciteit in tent en vouwwagen

Ook in tenten en vouwwagens kun je gebruikmaken van 230 voltgebruik. Dat kan op een veilige manier met een speciale tent- of vouwwagenunit. Afhankelijk van de uitvoering kost zo'n unit vanaf € 80,-. De eenvoudigste uitvoering heeft drie stopcontacten met randaarde en een automatische zekering. Voor optimale zekerheid zorgt een exemplaar met aardlekschakelaar. Andere manieren om stroom te betrekken zijn onvoldoende veilig.

Als de auto bij de tent mag staan, kun je voor de 12-volt-verlichting van de autoaccu gebruikmaken. Dat kan via de aansteker, of rechtstreeks met 'krokodillenklemmen' op de accu zelf. Daarnaast zijn er speciale haspels die op de 12-poligestekker naast de trekhaak van de auto passen. Overigens is een autoaccu niet onuitputtelijk. Behalve verlichting kunt u er een koffiezetapparaat op aansluiten, maar een 12-volt-koelkast is wel te veel van het goede. Met maximaal vier uur is het dan wel gedaan.

Veiligheidstips over elektriciteit

  • Koop een unit met aardlekschakelaar. Deze controleert of er stroom weglekt en zo ja dan schakelt hij de stroomtoevoer uit.
  • Zorg bij gebruik van elektriciteit (230 en 12 volt) voor goede bedrading, aansluitingen en zekeringen. Dat voorkomt kortsluiting.
  • Houd kinderen uit de buurt van alles wat met elektriciteit te maken heeft.