Kampeerverlichting

Er zijn gas-, benzine- en petroleumlampen, lampen met een kaars of lampen op batterijen. Voor een deel zal je keus afhangen van de verkrijgbaarheid van de verschillende brandstofsoorten. Voor een vakantie in Europa zullen gaslampen en elektrische lampen de voorkeur verdienen. Naast de hoofdverlichting is ook een zaklantaarn aan te raden.

Gaslampen bij de tent

Gaslampen werken op een gewone (Camping Gaz) gastank (voor lichtgewicht kamperen te zwaar), een doorprikblikje of op een patroon met schroefaansluiting. De patroon met schroefaansluiting is handiger, omdat blikje en lamp tijdens de reis afzonderlijk kunnen worden opgeborgen en vervoerd. Bij het losschroeven van de lamp wordt de toevoer van gas automatisch afgesloten.

Bij doorprikblikjes is dat niet mogelijk. Pas als hij leeg is, kun je de lamp verwijderen. Verder is een automatische ontsteking (ook wel Piëzo-ontsteking genoemd) een handige voorziening. Let er op dat de lamp stabiel is op te stellen. Koop liefst een exemplaar met een zekerheidsventiel (omvalbeveiliging). Zonder zo'n voorziening kan de lamp bij omvallen een steekvlam geven en brand veroorzaken.

Elektrische lampen bij de tent

Dit soort lampen is in ruime mate te koop: van kleine, lichtgewicht zaklampen voor in de rugzak tot modellen waarmee je de hele (voor)tent kunt verlichten.

Bij het maken van een keus kun je onder meer letten op de lichtopbrengst van de lamp, het gewicht en het aantal en soort batterijen dat nodig is. Prettig is ook om te weten hoe lang het ongeveer duurt voordat de batterijen zijn uitgeput. Sommige lampen zijn voorzien van oplaadbare batterijen. Deze kunnen soms zowel via het 220V-net als het 12V-circuit van de auto worden opgeladen.

Een aparte categorie vormen lampen die handmatig worden bediend. Hier kom je de aloude knijpkat tegen, maar ook moderne soortgenoten.

Overige lampen voor het kamperen

Voor benzinelampen heb je ongelode benzine nodig. Of speciale brandstof die je in literflessen bij kampeerzaken kunt kopen. Voor het vervoeren van benzine (en ook brandstoffen als petroleum) zijn brandstofflessen te koop. Als ongelode benzine op je vakantiebestemming moeilijk verkrijgbaar is, kan een petroleumlamp uitkomst bieden. Vanwege de geur die ze verspreiden, gebruik je dergelijke lampen bij voorkeur in goed geventileerde ruimten. Voor petroleumlampen kun je - onder meer bij kampeerzaken - ook geparfumeerde brandstof krijgen.

Bekijk alle verlichting in de Webwinkel