Slaapzakken in de tent

Een goede slaapzak moet voldoende isoleren, oftewel warm genoeg zijn. En wat warm genoeg is, hangt af van de omstandigheden waarin je de slaapzak gebruikt. De keus wordt vooral bepaald door het seizoen en het klimaat waar je kampeert. Hier lees je wat er te koop is en hoe je de juiste slaapzak kiest.

Modellen slaapzakken voor kamperen

Er zijn ruwweg twee soorten slaapzakken: het dekenmodel en het mummiemodel. En welke de beste keus is, wordt voornamelijk bepaald door de omstandigheden waaronder je kampeert. Het dekenmodel wordt in negen van de tien gevallen gebruikt door kampeerders die er 's zomers - en af en toe in voor- en najaar - op uit trekken. Mummies zijn vaak bedoeld voor extremere omstandigheden.

Dekenmodel slaapzak

Dekenmodellen zijn doorgaans zwaarder dan mummies. En ook nemen ze opgerold meer ruimte in. Voor lichtgewicht kampeerders zijn deze modellen dan ook een minder logische keus. Dekenmodellen zijn in diverse prijsklassen en kwaliteiten te koop. Voor warme klimaten zijn deze slaapzakken geschikter dan mummies.

Mummiemodel slaapzak

Een mummieslaapzak is aan de onderkant smaller dan aan de bovenkant. Ze komen in aanmerking voor koudere omstandigheden, ook omdat ze voorzien zijn van een capuchon. Door z'n vorm heeft een mummie een beperkte hoeveelheid ruimte voor de benen. Maar wel is hij lichter dan een dekenmodel en kleiner op te rollen. Om die reden is hij vooral aantrekkelijk voor 'grammenjagers'.

Test mummieslaapzakken

Op Pad vergelijkt vijf slaapzakken met een kunstvezelvulling, zes slaapzakken met een donsvulling en één slaapzak met een vulling van beiden (uniek!).

Bekijk de test en uitslag

Verschillen tussen deken- en mummiemodel
 

Dekenmodel Mummiemodel
Rechthoekig Onder smaller dan boven
Warme omstandigheden Koude omstandigheden
In diverse prijsklassen te koop

Duurdere prijsklassen

Relatief zwaar Lichtgewicht


Dons of kunstvezel

Dons heeft een groter temperatuurbereik dan kunstvezel. Dankzij het ademend en isolerend vermogen is dons bij zowel hoge als lage nachttemperaturen nog aangenaam. Dons neemt ook snel vocht op. Bij warme nachten zweet je minder snel dan in een slaapzak van kunstvezel. Maar als het dagenlang regent, wordt dons klam en kan het wat van zijn isolerend vermogen verliezen. Kunstvezel daarentegen neemt minder vocht op en blijft optimaal isoleren. Als gewicht en pakvolume een rol spelen wint dons het van kunstvezel. Dons is 30-40% lichter en dons laat zich beter samen persen. Kunstvezel kun je makkelijker wassen en drogen. Dons heeft een speciale was- en droogbehandeling nodig.

Plus- en minpunten van dons en kunstvezel
 

Polyester Dons
+ relatief lage prijs + duurzaam
+ geen vochtopname + gewicht/isolatieverhouding
+ niet allergieversterkend

+ licht

+ houdt geen 'luchtjes' vast + makkelijk te comprimeren
- beperkte levensduur

- hoge prijs

- zwaarder - lage isolatie bij vochtopname*
- moeilijk te comprimeren - allergieversterkend

* geldt niet voor geïmpregneerd dons

Tot welke temperatuur kan een slaapzak?

In brochures en op labels wordt soms aangegeven tot welke minimumtemperatuur een slaapzak geschikt is. Zo'n waarde geeft een indicatie, maar niet meer dan dat. Of je je in een slaapzak behaaglijk voelt, hangt van meer factoren af: de isolatie van de matras waarop je ligt, de wind en de luchtvochtigheid. Ook vermoeidheid kan veroorzaken dat je het in een slaapzak onder gelijke omstandigheden warmer of kouder hebt. Zorg er bij koud weer wel voor warm in je slaapzak te kruipen.

Voor warme streken (Zuid-Europa) volstaat een dunne slaapzak met een comfortzone van 10 tot 20 graden. In koudere streken (West-Europa) is een comfortzone van 5 tot 15 graden aan te raden. In nog koudere regio’s kun je de comfortzone van de slaapzak uitbreiden met een binnenslaapzak of een extra buitenslaapzak (bivakzak). Dat scheelt weer een paar graden warmte. Een bijkomend voordeel van een losse binnenslaapzak: je hoeft de slaapzak veel minder vaak te wassen.

Binnen- en buitentijk van slaapzakken

Slaapzakken bestaan uit een binnen- en een buitentijk met daartussenin een vulling van polyester of dons. Voor de tijk heb je keus uit katoen of synthetische materialen.

Katoen voelt van nature prettig aan. Ook de lucht- en vochtregulerende eigenschappen zijn een pluspunt. Daar staat tegenover dat katoen minder geschikt is voor vochtige omstandigheden. Vochtig katoen heeft als eigenschap dat het lichaamswarmte onttrekt.

Bij synthetische slaapzakken kan het materiaal van de binnentijk verschillen van dat van de buitentijk. Zo moet de binnentijk prettig aanvoelen. Voor een buitentijk is het belangrijker dat-ie tegen een stootje kan. Bij synthetische slaapzakken voor extreme omstandigheden mag je ook eisen stellen aan winddichtheid, waterafstotendheid en ademend vermogen.

Binnentijk, buitentijk en de vulling kunnen op drie verschillende manieren aan elkaar zijn vastgemaakt:

  • de 'doorstik'-methode
  • de 'schotjes'-methode
  • de 'meerlagen'-methode

Bij de goedkopere slaapzakken zijn de onder- en de bovenlaag (tijk) rechtstreeks op elkaar gestikt. Omdat via deze stiksels warmte wegvloeit, zijn ze niet zo warm. Wil je zo'n slaapzak ook in het voor- en najaar gebruiken, let dan vooral op de soort en hoeveelheid vulling. Slaapzakken met een tijk die door 'schotjes' is gescheiden, scoren beter. Hoe hoger die schotjes, hoe warmer. Wie een slaapzak voor (extreem) lage temperaturen zoekt, is het beste af met een exemplaar waarin verschillende lagen vulmateriaal op elkaar zijn gestapeld.

Slaapzak wassen

Iedere slaapzak heeft eens in de zoveel tijd een wasbeurt nodig. Wanneer en hoe vaak hangt af van het gebruik. De meeste fabrikanten laten wassen in de wasmachine toe, maar raden chemisch reinigen af. Voor het schoonmaken van donzen slaapzakken bestaan speciale reinigingsmiddelen. Deze zijn vaak ook voor slaapzakken met synthetische vullingen te gebruiken. Daarnaast kun je een en ander aan een gespecialiseerd bedrijf overlaten. Voor meer informatie kun je terecht bij de buitensportzaken.