Slaapmatjes en luchtbedden in de tent

Bij een matras denk je waarschijnlijk vooral aan lekker liggen. Maar belangrijker is dat de matras de van de grond optrekkende kou tegenhoudt. De mate van comfort is een kwestie van persoonlijke voorkeur. En soms moet het comfort wijken voor een laag gewicht en een klein oprolvolume. Lees hier waar je op moet letten en wat de keuzes zijn.

Slaapmatjes en luchtbedden

Luchtbedden zijn onder te verdelen in banenbedden en wafelbedden. De eerste soort herken je aan buizen die in de lengterichting van het bed lopen. Bij wafelbedden zijn de onder- en bovenzijde door middel van schotten met elkaar verbonden, waardoor een 'noppenprofiel' ontstaat.

Bedden met rechte zijwanden kom je vaak tegen onder de naam soufflébedden. Op een enkele na is een luchtbed vanwege het gewicht niet geschikt voor lichtgewichtkampeerders. Ook is de isolatie tegen van de grond optrekkende kou niet zo goed. Je moet er dan ook een deken op leggen of - nog beter - een extra isolatiemat.

Plus- en minpunten van luchtbedden

+ ingevouwen of opgerold een klein volume
+ behoorlijk ligcomfort (zelf te regelen)

- slechte isolatie
- een hoog gewicht
- beperkte levensduur
- kwetsbaar (kan lek raken)

Tip: Om te bepalen of je matras in het slaapgedeelte van je tent past, kun je hem het beste opgeblazen en wel opmeten. Je kunt dan meteen controleren of hij gebreken vertoont.

Self inflating mat

Een self inflating mat is een slaapmatje dat zichzelf langzaam opblaast zodra die wordt uitgerold. Bij het openen van het ventiel 'zuigt' de mat zich automatisch vol met lucht. De dikte varieert van 2,5 tot wel tien centimeter. Soms is de mat voorzien van een afneembare hoes met een extra schuimlaag voor nog meer slaapcomfort.

De dunnere matjes zijn erg klein op te rollen, waardoor ze interessant zijn voor lichtgewichtkampeerders die wat meer ligcomfort op prijs stellen en een hogere prijs geen bezwaar vinden. Naarmate de matten dikker worden, nemen het gewicht en het oprolvolume toe. Bij de duurdere en ook vaak betere matten is het opencellige schuim in de mat verlijmd aan de tijk. Hierdoor kan het materiaal niet verschuiven en krijgt slijtage minder kans. Bij imitatiematten ontbreekt een verlijming. Dat leidt, mede door de goedkopere materialen, tot afname van het ligcomfort, een kortere levensduur en een geringere isolatie.

Plus- en minpunten van self inflating matten

+ zeer goed ligcomfort
+ goede grondkou-isolatie
+ klein oprolvolume
+ acceptabel gewicht

- hoge prijs
- kwetsbaarheid

Tip: Laat de mat zichzelf met lucht vullen. Bijblazen verhoogt het ligcomfort, maar verkort de levensduur. Zorg dat de ondergrond vrij is van scherpe delen.

Veldbedden en stretchers in de tent

De meeste stretchers zijn niet stabiel op te stellen. Ook zijn ze voor de slaapcabine van de tent vaak te groot. Veldbedden zijn doorgaans wat stabieler. Toch zijn beide voor kamperen niet zo geschikt: ze bieden geen isolatie, ze hebben een hoog gewicht en ze nemen veel ruimte in.

Wil je desondanks een veldbed of stretcher gebruiken, meet dan vooraf goed de slaapruimte op. Vooral de hoogte is belangrijk. Let er verder op dat de scharnierpunten niet onder het ligvlak zitten. Extra ondersteuning onder hoofd- en voeteneinde voorkomt omkiepen.