8 tips voor de opslag van gasflessen

Gaat de caravan of camper naar de stalling? Dan mogen gasflessen niet aan boord blijven. Maar waar sla je een gasfles veilig op? We zetten wat tips voor je op een rijtje.

1. Kies de beste plek om je gasfles te bewaren

Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde plaats. Bij voorkeur in de open lucht, zoals in de tuin of op een balkon. Een goed geventileerde schuur is ook een optie. Kies in ieder geval een locatie waar de zon niet op staat.

2. Zet een gasfles nooit in een kelder of op een verdieping

Het gas in de gasfles is brandbaar. Omdat gas zwaarder is dan lucht, zakt eventueel vrijgekomen gas altijd naar beneden. Wanneer je de gasfles in de kelder opslaat, kan er gasophoping ontstaan. Ventilatie moet daarom met name onderin de opslagruimte plaatsvinden.

3. Draai de gaskraan goed dicht

Zorg dat de kraan op de fles goed stevig is dichtgedraaid. Ook van een lege gasfles. Verwijder ook altijd de drukregelaar.

4. Controleer de gasfles op mogelijke lekkage

Zet op kunststof gasflessen een streepje bij het niveau van de inhoud. Zo kun je de fles na enkele weken/maanden controleren of hij lekt. Let op dat je de fles niet beschadigd door merktekens en onverwijderbare verf of stiftmarkering. Het recht op statiegeld kan dan komen te vervallen.

5. Dek de gaskraan goed af

Dek de gaskraan van de gasfles af met een plastic zak. Je kunt de hele gasfles ook afdekken met een vuilniszak en er bijvoorbeeld een bloempot of tegel bovenop leggen tegen opwaaien. Sluit de afdekking niet af aan de onderkant want opgehoopt gas lekt weg via de onderkant (gas is zwaarder dan lucht).

6. Is de gasfles goed bereikbaar?

Plaats de gasflessen bij voorkeur op een goed bereikbare plaats, zichtbaar voor eventuele hulpdiensten.

7. Gasflessen en lagere temperaturen

Een gasfles hoeft niet vorstvrij opgeslagen te worden. Propaan kan tot temperaturen van -42 graden Celsius worden gebruikt. Een gasfles gevuld met propaan kun je dus makkelijk buiten opslaan, ook al vriest het. 

8. Houd gasflessen buiten het bereik van kinderen

Voorkom dat kinderen bij de gaskraan kunnen. Monteer voor de veiligheid een GasStop. Draaien ze aan de kraan, dan zal GasStop gasdoorvoer meteen afsluiten.

Alles over gasflessen

Wil je weten waar je je gasfles kunt laten vullen en welke soorten gasflessen er allemaal zijn? Of zit je met een vraag over gasflessen? Bekijk dan ons uitgebreide dossier over gasflessen. 

Naar het gasflessen overzicht

Andere leden bekeken ook