9 tips voor de leukste thuiscamping

Haal de koepeltentjes en oude lakens van zolder, grijp alle knijpers die je kunt vinden. Ga kamperen in je huis!

1. Lichtjesfeest

Licht is een absolute sfeermaker. Zeker voor jouw thuiscamping. Met een kleurrijk lichtsnoer kun je alle kanten op. Hang hem boven de tafel of van tent naar tent. Lampionnen zijn ook altijd een succes voor de sfeer. Je kunt de kinderen zelf lampionnen laten maken, of je koopt ze kant-en-klaar. Gebruik wel led-lampjes en geen waxinelichtjes of ander brandend spul.

2. Post voor oma

Beetje appen of Facetimen met oma is leuk, maar een zelfgemaakte ansichtkaart in de brievenbus vindt ze vast nog leuker. Die kun je tenminste op de koelkast plakken. Dus, laat kinderen lekker knutselen met papier en potloden. 

3. Verrekijker bij de hand

Je tuin ontdekken begint al vanuit je luie stoel. Met een beetje geluk komt een merel een wormpje wegpikken uit je gazon, of strijkt er een groep huismussen neer op je terras, waar je net broodkruimels hebt gestrooid. Heb je een nestkastje in de tuin, grote kans dat een koolmees deze gaat bewonen. De eerste dagen vliegen ze af en aan met takjes, mosjes, hondenharen en andere fijne materialen om het nest mee te bekleden. Voeren ze kleine rupsjes en spinnetjes aan, dan zijn de jongen uit het ei gekomen.

4. Sterrenkijken

Nee, geen bekende Youtubers. Die lichtpuntjes aan de hemel. Als je ´weggaat´ van het licht, kun je ook in Nederland honderden sterren zien. Woon je in de Achterhoek, Friesland, Drenthe, Zeeland of een van de Waddeneilanden, dan tref je het. Vanaf deze ´donkere plekken´ kun je het best sterrenkijken. Maar ook in Zoetermeer Zie jij de Grote Beer al?
Bekijk alle locaties in Nederland waar je het beste sterren kunt kijken.

5. Meer dan een tent

Als je de ruimte hebt, maak er dan een hele camping van, met meerdere tentjes. Inclusief ‘speelhoek’ in plaats van en campingspeeltuin en een ‘snackhoek’ in plaats van het campingrestaurant.

6. Bedenk een thema

Welk thema krijgt de thuiscamping? Wordt het een boerencamping, kamperen in het wild of een spannend safari-tentenkamp? Huisdieren kunnen dienstdoen als boerderijkat of lynx …

7. Wat gaan we doen?

Laat de kinderen kleine stenen verzamelen om te kleuren of om er stenen mannetjes van te maken. Maak een fotospeurtocht rondom het huis: fotografeer items in de buurt, app ze naar de kinderen en als jullie ‘op de camping’ in je luie stoel zitten, appen de koters hun gevonden foto’s naar jullie terug.

8. Over de kook

Bij een camping hoort natuurlijk ook koken. De gourmetschotel kan onder de hoes vandaan en het campingbestek van zolder! En het gezellige campingservies natuurlijk. Je hoeft geen kampvuur op te stoken om marshmallows te roosteren!

9. Filmavond

Er zijn mini-beamers te koop waarmee je via laptop of smartphone een film projecteert op ‘tentdoek’. Kinderen kunnen languit in de slaapzak een aflevering van hun favoriete serie kijken.