Tenten voor 4-8 personen

Grote noktenten, boogtenten en opblaasbare tenten zijn geschikt voor gezinnen die een aantal weken op dezelfde plek kamperen. Deze tenten zijn gemaakt van katoen, polyester of polyesterkatoen en wegen tussen de 10 en 50 kg. Soms zijn bepaalde delen, zoals het dak en de slikranden, gemaakt van een gemengd doek (polyesterkatoen) of voorzien van een speciale coating om weersinvloeden te beperken (zie onderdeel tentdoek voor meer informatie over de eigenschappen van de verschillende materialen).

Het pakvolume van deze gezinstenten kan groot uitvallen. In dat geval heb je een grote auto of een aanhangwagentje nodig.

Vorm van tenten

Noktenten met een dubbele nok hebben meer stahoogte en leefruimte dan noktenten met een enkele nok, omdat de zijwanden minder schuin aflopen. Verder kunnen noktenten zijn uitgerust met luifels, aparte slaapcabines, vensters en verplaatsbare voorwanden die de leefruimte vergroten. Een oppompbare tent ziet eruit als een grote koepeltent. Noktenten en oppompbare tenten zijn meestal enkeldaks maar er zijn er ook met extra slaapcabines. Een aparte slaapcabine isoleert beter.

Tenten kunnen enkeldaks of dubbeldaks zijn uitgevoerd. Als tenten enkeldaks worden uitgevoerd, is het grondzeil aan het tentdoek van de buitentent genaaid of apart te bevestigen met behulp van ritsen. Ze hebben een of meer binnententen die als slaap- of bagageruimte dienst doen. Bij kleine dubbeldakstenten is de binnentent de basis, het grondzeil zit er aan vast. Het materiaal is van licht ademend doek en vaak voorzien van extra ventilatieopeningen. De buitentent, die niet tot de grond reikt, is wel van een zwaardere kwaliteit en zorgt voor bescherming tegen neerslag.

Een binnentent moet in eerste instantie gezien worden als comfort verhogend, maar bij kunststoftenten is het vanwege de grotere condensvorming eerder een noodzaak.

Het zijn vooral de boogstoktenten die worden geleverd met aluminium- of glasfiberstokken vanwege hun lichte gewicht en buigzaamheid. Noktenten worden veelal geleverd met stalen stokken of extra stevige aluminium stokken vanwege de sterkte. Stalen stokken krijgen een extra oppervlaktebehandeling tegen roestvorming. Het kan zijn dat ze behandeld worden met een epoxy- of een poedercoatinglaagje of dat ze een verzinkingproces ondergaan.

Het opzetten van de tent

Noktenten en boogstoktenten zijn gemakkelijk op te zetten. Afmeting en het aantal afspanpunten speelt hierbij een belangrijke rol. Na enige oefening lukt het meestal wel binnen een halfuur tot drie kwartier. Summum van opzetgemak is de oppompbare tent. Met een voetpomp kan het even duren maar met een kleine compressor ga je er gewoon bij zitten kijken hoe de luchtslangen, die de stokken vervangen, worden opgeblazen tot een stevige constructie. Het bevestigen van een luifel en/of een slaapcabine kost extra tijd.

Er zijn inmiddels oppompbare tenten op de markt van lichtgewicht materiaal die je met een handbediende luchtpomp binnen drie minuten opzet.