Tenten voor 2-6 personen

Ga je met de auto op vakantie en wissel je regelmatig van kampeerplek? Dan is het belangrijk dat het opzetten niet te lang duurt en de tent voldoende slaap-, leef-, en bagageruimte biedt. Eventueel moet de tent stahoogte hebben. De tent moet tegen alle weersomstandigheden kunnen (extreme regen en wind of felle zon). Er is voldoende keus in middelgrote noktenten (ook wel piramidetenten genoemd), koepeltenten of boogstoktenten van polyamide, polyester, lichte middengewicht katoen, polyesterkatoen of polyvinylalcohol (PVA), beter bekend als allseason-doek (zie onderdeel tentdoek voor meer informatie over de eigenschappen van de verschillende materialen). Er zijn ook tenten waar je naar believen tentgedeeltes aan kunt toevoegen.

Het gewicht van de boogstoktenten en de lichtgewicht noktenten varieert tussen de 6 en 15 kg. Grote gezinstenten van lichtgewicht katoen en opblaasbare tenten wegen tussen de 15 en 40 kg, met soms uitschieters tot 70 kg.

Vorm van tenten

De variatie bij boogstoktenten en noktenten is groot: met een of twee slaapcabines, met of zonder achteringang of -uitgang, luifels, keukenuitbouw, vensters, extra leef- en bagageruimte of uitgerust met een kuipgrondzeil. Door hun vorm zijn boogstokkers meestal minder goed bestand tegen harde wind dan noktenten. Uitzondering daarop zijn de duurdere boogstoktenten en expeditietenten.

Het opzetten van de tent

Over het algemeen zijn noktenten en boogstoktenten even gemakkelijk op te zetten. Bij de eerste speelt het aantal nokstokken, scheerlijnen en afspanpunten een grote rol. Enkeldaks katoenen tenten hebben geen binnentent en dat scheelt tijd met opzetten. Bij boogstoktenten als koepels en tunnels hangt het gemak af van het aantal stokken dat door de sleuven moet en van het ophangsysteem van de binnentent. Boogstoktenten hebben vaak minder afspanpunten dan noktenten.