Tenten voor 1-2 personen

Lichtgewicht tenten

Ga je te voet of met de fiets of motor op pad en sta je elke nacht op een andere plek, dan is een lichte tent die je zeer snel opzet wenselijk. Wandelaars zijn het meest gebaat bij tenten van 2-3 kg. Deze zijn meestal gemaakt van polyamide (nylon) of polyester versterkt met ripstop (ruitvormig versterkt draad). Beide synthetische materialen zijn licht in gewicht, sterk, slijtvast, afwasbaar en ze drogen snel. Je kunt het gemakkelijk een paar dagen nat opbergen zonder dat het doek daar onder lijdt. Nadelen van deze materialen zijn de condensvorming, gevoeligheid voor uv-straling (coatings kunnen dat voorkomen) en het uitrekken van het doek als het nat wordt (met name nylon).

Voor fietsers en kanovaarders zijn tenten van 3-6 kg het meest geschikt. Deze zijn gemaakt van polyamide, polyester, lichtgewicht katoen of van het gemengde polyesterkatoen. Katoen ademt beter, is beter bestand tegen uv-straling maar droogt langzaam en is niet afwasbaar. Polyesterkatoen zit qua eigenschappen tussen polyester en katoen in. Zie het onderdeel tentdoek voor meer informatie over de eigenschappen van de verschillende materialen.

Vormen van tenten

Veel voorkomende vormen zijn:
•  een- of tweestoks noktentjes
•  koepel- of tunneltentjes
•  dwars- of lengteslapers
•  met luifel of zonder luifel, etc.

Boogstoktenten zijn door hun vorm vaak ruimer dan noktentjes. Bovendien staan er geen stokken in de tent of voor de ingang. Een plek voor bagage en een luifeltje boven de ingang tegen het inregenen kunnen handig zijn. Let bij tenten van synthetisch materiaal op voldoende ventilatiemogelijkheden om condensvorming te voorkomen. Als de tent in twee foedralen zit, kun je het gewicht verdelen.

Het opzetten van de tent

De lichtgewicht nok(bivak)tent en de boogstok(koepel-) tent zijn beide gemakkelijk op te zetten. Een noktent heeft meestal iets meer scheerlijntjes en haringen, maar bij een boogstoktent kost het wat meer tijd om de stokken door de sleuven te voeren of de binnentent erin te hangen. Er bestaan ook zogenoemde pop-uptenten die zichzelf opzetten, een paar haringen in de grond en klaar. Het opvouwen is wel even een handigheidje. Bij sommige tenten kun je de binnentent met slecht weer ophangen of afbreken zonder dat die nat wordt. Let er bij goedkope merken op dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in de tent zitten.

Bijzettenten voor kinderen

Kinderen zijn meestal minder voorzichtig dan volwassenen. Kies daarom voor een degelijk exemplaar met voldoende ruimte. Een katoenen tent is heel geschikt, het liefst met slaapplaatsen van normale afmetingen. Eén slaapplaats meer dan nodig kan prima fungeren als plek voor bagage. Lengteslapers zijn voor kinderen handiger dan dwarsslapers want dan hoeven ze ’s nachts niet over elkaar heen te klauteren als ze naar het toilet moeten.

Bekijk ons assortiment tweepersoonstenten in de webwinkel