Helft van de caravans te zwaar beladen

Tijdens de jaarlijkse vakantiecheck van de ANWB bij Belgische grensovergang Hazeldonk bleek vandaag meer dan de helft van de gewogen caravans te zwaar te zijn. Een aantal hadden zelfs honderden kilo’s overgewicht.

Ruim 80 automobilisten onderweg naar het zuiden lieten hun auto met aanhanger nog even controleren door wegenwachten, ANWB caravan-experts, ANWB Vrijwilligers en medewerkers van KwikFit. Tijdens de check werden ook de verlichting, de vloeistofniveaus en banden gecontroleerd. Een aantal banden van de aanhangwagens bleken oud en dusdanig versleten te zijn dat deze direct moesten worden vervangen om gevaar en pech te voorkomen.

De ANWB benadrukt dat het nut van zo’n Vakantiecheck maar weer eens is bewezen. Het is heel belangrijk dat de vakantiegangers doordrongen zijn van de risico’s die ze lopen als hun caravan te zwaar beladen is. ANWB Expert Harm Zeven: “Het gevolg van een te zwaar beladen caravan is dat de wiellagers vaak stuk gaan. Dat draagt zeker niet bij aan de verkeersveiligheid, zeker niet als de snelheid te hoog is en er bijvoorbeeld bij een afdeling nog even een vrachtwagen wordt ingehaald. Dat zijn de klassieke gevallen waarbij een caravan plotseling gaat slingeren met alle gevolgen van dien.”

Caravan beladen, hoe doe je dat?


Nu actueel
Verkeersdruktekalenders Europa: dit zijn de drukke dagen op buitenlandse snelwegen
Dossier: rijden met de caravan