sCarabane: futuristisch kampeeronderkomen

Innovatieve Franse uitvinding

Is het een stacaravan? Is het een uitklapcaravan? Is het een recreatiewoning? Nee, het is de sCarabane. Dit innovatieve, futuristische en verrijdbare prototype kampeeronderkomen is het allemaal in één ontwerp.

Dankzij verschillende innovaties is de sCarabane qua energie geheel zelfvoorzienend. De uitschuifbare windtelescoop vangt de wind en zet deze om in energie. De zonnespiegels concentreren de zonnewarmte en zorgen hiermee voor warm water. Deze functies zijn net als de verlichting en zonwering te bedienen met de smartphone. De woning is bovendien draaibaar en keert zich automatisch in de meest gunstige stand ten opzichte van zon en wind. Ook materiaalgebruik is duurzaam: de woonkamer heeft  sandwichpanelen, de buitenwanden zijn van aluminium en de isolatie is van geëxtrudeerd polystyreen.


De eetruimte, om te toveren tot slaapcabine. In het halfronde raam is een leuke zitplek gecreëerd. 

Bad en bar

De sCarabane, een product van Fillon Technologies, heeft een prachtig design. Hij is aan 2 kanten uitklapbaar en heeft maximaal een woonoppervlak van 25 vierkante meter. Op die oppervlakte vind je 2 slaapkamers, een keuken, badkamer (met bad!), een toilet en een eethoek die om te bouwen is tot slaapplek. Het terras (met bar!) is uitvouwbaar en overdekt met een luifel die zich automatisch inrolt bij wind of regen.

Inspiratie

Weliswaar is hij verrijdbaar, hij weegt wel 2.500 kg waardoor bijna geen enkele personenwagen hem kan trekken. Maar innovatieve producten als deze vormen een bron van inspiratie voor de kampeerbranche en plaveien de weg voor meer duurzaamheid.


Je hebt een flinke wagen nodig om deze caravan te kunnen trekken

Frankrijk

Naar verwachting komen er in 2018 tien van deze 'caravans' beschikbaar voor verhuur in Frankrijk. De uiteindelijke prijs is nog niet bekend en het is onduidelijk of hij ook op de Nederlandse markt zal komen.

Johan Schipper zag de sCarabane dit jaar op Yellow camping Le Serignan Plage in de Lanquedoc-Roussillon, waar het prototype getest werd. "Ik heb meer dan 50 jaar ervaring in de caravanbranche als vouwwagen- en caravanimporteur, maar zo iets futuristisch heb ik nog nooit eerder gezien. Ik ben erg onder de indruk van dit ontwerp met al deze techniek. En alles werkt ook nog, is geheel hydraulisch en transportabel."

Meer informatie