Uitgelegd door de expert: caravan wrappen

Botox voor je caravan

Kan je oude beestje wel een nieuwe jas gebruiken? Doe dan mee aan de nieuwste trend in kampeerland: caravan wrappen. Met folie en een creatief printje turn je elke oude toerbuffel in 9 stappen om in een hip exemplaar. Zo kan 'ie weer jaren mee!

Stap 1: Ontwerp

Met de hedendaagse technieken is het een fluitje van een cent om je kleinkinderen op de achterkant te laten plakken, maar wij kiezen voor een vintage look met een herhalend patroon, dat als behang kan worden aangebracht.

Stap 2: Printen

Bij bestickeringsspecialist Piet Hoevenaars in Veldhoven rolt het ontwerp uit de enorme printer. Deze machine print tot 3,20 meter breed. Na het printen krijgt de folie een beschermende coating – een soort vernislaag die in een UV-oven uithardt.

Stap 3: Ontvetten

Medewerker Tom start met het ontvetten van de caravan. 'Eigenlijk is dat het belangrijkste, want zonder goede hechting komt alles er weer vanaf'. Hij gebruikt hiervoor een speciale, industriële ontvetter.

Stap 4: Grote stappen

Met schilderstape positioneert Tom de print tegen de caravan. Eenmaal op de juiste plek verwijdert hij de beschermfolie aan de achterkant van de sticker en wrijft de grote vlakken voorzichtig met de hand op de zijwand, zonder luchtbellen.

Stap 5: Snijden

Met een rakel duwt hij de folie strak tegen 'obstakels' zoals deurlijsten, stootstrips en reflectors. Daarna snijdt Tom de folie op maat en wrijft die vrijwel naadloos tegen de randen. Een precies klusje, elke vierkante centimeter wordt aangedrukt.

Stap 6: De bocht om

Met flinke kracht trekt Tom de folie 'de bocht om'. Door de sticker daarna te verwarmen, föhnt hij de folie 'dood' zodat die zich later niet terugtrekt naar de oorspronkelijke vorm, want dan krijg je overal kieren.

Stap 7: Priegelwerk

Bij de disselkast is het priegelen op de vierkante millimeter, zeker als het caravan-logo in de folie wordt gezet. Hier zie je goed wat je met moderne folies kunt doen: alsof het logo uit aluminium is gefreesd.

Stap 8: Dubbele rondingen

Het dak is een lastige klus, doordat de Eriba een soort bolhoedje opheeft. De flexibele folie moet zowel horizontaal als verticaal de bocht om. De föhn is onmisbaar bij dit klusje. Kleine luchtbelletjes worden ingeprikt en gladgestreken.

Stap 9: Details maken

Hier wordt de caravan voorzien van een paar mooie stickers die precies volgens het ontwerp op de juiste plekken worden geplaatst. Daarna volgt een oranje band waarop het KCK-logo wordt geplakt en tenslotte een mevrouw uit de fifties.

Klaar ben je!

En dan heb je een Zo Goed Als Nieuwe caravan. Wist je trouwens dat op ons KCK-forum heel veel technische vragen worden beantwoord door en voor KCK-lezers?


Speciaal voor jou geselecteerd