Milieuvriendelijkere toiletvloeistoffen in caravan en camper

Kan het wat meer eco?

Vloeistoffen voor de toilettank van caravan en camper; we weten niet beter dan dat die sterke lavendel- of dennengeur bij kamperen hoort. Toch gieten veel kampeerders liever geen chemische middelen in hun caravan- of campertoilet. Maar wat is het alternatief? Van zelf mengen tot een echt eco-systeem. 

Zelf mengen

Veel kampeerders mengen hun eigen vloeistof voor de toilettank van hun camper of caravan. De KCK heeft dit soort huis-, tuin- en keukenmiddelen niet getest en dus kunnen we geen advies geven voor de beste producten en verhoudingen. Ze bestaan vaak uit chloorhoudende producten, of mengsels van zeep, afwasmiddel en/of azijn. Minder chemisch, maar natuurlijk werkt het ook minder goed.  
Fabrikanten van caravan- en campertoiletten wijzen dit soort mengsels overigens resoluut van de hand. De reden: zuren en chloor zouden slecht zijn voor rubbers en afdichtingen. De rubbers kunnen opzwellen. Wil je de middelen toch gebruiken, lees dan eerst goed de gebruiksaanwijzing van het toilet.

Het ecosysteem

Het alternatief: gebruik geen toiletvloeistof. Vul de afvaltank half met water, en gebruik het toilet van de caravan of camper een halve of maximaal 1 dag. Dat betekent dus dagelijks of zelfs tweemaal daags het toilet lozen, maar zo is de milieubelasting wel het laagst. De geurtjes kun je hopelijk voor lief nemen in de wetenschap dat je goed bezig bent voor onze planeet. Of beperk ze met het geurafvoersysteem van SOG-toiletontluchting. Bezoek uiteraard zoveel mogelijk het campingsanitair. Voor tentkampeerders bestaan er overigens toiletsystemen die helemaal zonder chemische vloeistoffen werken; die zijn er helaas niet voor de caravan en camper.

Groene toiletvloeistoffen getest

Hoe goed zijn ‘groene’ toiletvloeistoffen? De KCK heeft in 2012 de bekende merken biologisch afbreekbare middelen onderzocht. De belangrijkste conclusies uit deze test:

  • ‘Groene’ of biologisch afbreekbare toiletvloeistoffen werken minder goed dan de reguliere chemie.
  • Ze zijn minder slecht voor het milieu dan de reguliere toiletvloeistoffen.
  • Een lagere dosering gebruiken is niet verstandig. Een halve dosis gaat ook half zo lang mee, en is dus niet beter voor het milieu.
  • Goedkopere middelen werken minder goed.

Beste eco-toiletvloeistof

Het beste groene middel uit deze test is Aqua Kem natural (korrels) van Thetford. Dit product is echter niet meer (makkelijk) verkrijgbaar. Ook goed uit de test kwam Aqua Kem Green van hetzelfde merk. Wel een prijzige optie, met € 0,95 per dosering.  

Milieuvriendelijk?

Hoe milieuvriendelijk is een biologisch afbreekbaar middel voor het caravan of campertoilet eigenlijk écht? Fabrikanten melden wel volgens welke richtlijnen de afbreekbaarheid getest is, maar echt duidelijke consumenteninfo is niet op de websites beschikbaar. Het blijft meestal bij de aanduiding ‘milieuvriendelijk’.
Van verschillende merken toiletvloeistof zijn online informatiebladen te vinden. Werkzame stoffen hierin blijken – afhankelijk van de verdunning – toch niet allemaal zo goed te zijn tegen bacteriën (de geurveroorzakers in het toilet) en ook niet altijd 100% afbreekbaar. Zo blijkt een milieuvriendelijke vloeistof zonder geur- en kleurstoffen wel Methylchloorisothiazolinon te bevatten, een sterk werkend conserveringsmiddel met anti-bacteriële en schimmelwerende werking.  

Afvoeren

Overgebleven toiletvloeistof in de flacon hoort bij het chemisch afval; inleveren bij het gemeentedepot dus.
Gebruikte toiletvloeistof, vermengd met fecaliën, mag in het toilet, mits dat is aangesloten op een riool met waterzuivering. Voor zuivering wordt het enorm verdund in het rioolwater. Is een separate stort voor toilettanks voorhanden, gebruik die dan liever.

Toiletvloeistoffen met het label ‘milieuvriendelijk’ mogen in een toilet met septictank. In zo’n tank wordt afvalwater tijdens een natuurlijk rottingsproces gereinigd. Elke toevoeging van toiletvloeistof vertraagt dat proces echter. Stort daarom toch zo min mogelijk groene toiletvloeistoffen en zeep in zo’n ecosysteem.

Conclusie

Groene toiletmiddeltjes zijn weliswaar iets beter voor het milieu, maar ga er spaarzaam en doordacht mee om. Denk je echt aan het milieu, gebruik dan alleen water in je toilettank en neem de geur voor lief.